Makar JO-anmäler Vadstena

Lotta och Lars Sandström är missnöjda med stödet från Vadstena kommun efter Lottas hjärnblödning. De har nu vänt sig till både JO och länsrätten med sina klagomål. Makarna har

Lars och Lotta Sandström utanför Vadstena är besvikna på kommunens bemötande.BILD: Clara Herner

Lars och Lotta Sandström utanför Vadstena är besvikna på kommunens bemötande.BILD: Clara Herner

Foto:

VADSTENA2009-08-06 12:41

För drygt ett år sedan förändrades hela tillvaron för Lotta Sandström och hennes make Lars. Tidigt på morgonen den 23 februari 2008 drabbades Lotta Sandström av en massiv hjärninfarkt. Hon räddades till livet, men fick bestående hjärnskador. I år fyller hon 53 år, är förlamad på kroppens ena sida och har andra handikapp. Lotta Sandström behöver dagligt stöd med mycket i det vardagliga livet.

Det senaste året har paret Sandström varit oense med Vadstena kommun om vilken sorts hjälp Lotta ska ha och i vilken utsträckning deras hem ska bostadsanpassas. Huset har gjorts om till viss del, men kommunen har inte tillgodosett alla önskemålen. Bland annat har makarna fått avslag på att anlägga stenplattor i trädgården för att underlätta utevistelse för Lotta, samt en ombyggnation i köket för att hon ska kunna ägna sig åt matlagning till exempel. Det beslutet har Lars och Lotta Sandström överklagat till länsrätten.

Inga arbetsbeskrivningar

56-årige Lars Sandström är lungsjuk diabetiker och sjukpensionär sedan nästan tio år tillbaka. Han menar att det har varit svårt att få de kommunanställda assistenterna att inse att det är hustruns behov som styr hjälpen.

- Jag har känslan av att de betonat vad de inte ska göra i stället för tvärtom, säger Lars Sandström. Det är fel sätt att tänka. Det finns inga arbetsbeskrivningar och man verkar inte ha något hum om vad LSS-assistans innebär.

Repressalier

De båda har också lämnat in en JO-anmälan mot verksamhetschef Tina Andersson. Hon ska ha hotat med repressalier om Lotta inte följde de tider som gällde för hennes vistelse på ett dagcenter i Vadstena. Att LSS-stödet ska tas bort och ersättas med punktinsatser av hemtjänsten i stället.

Tina Andersson, verksamhetschef för omsorgsförvaltningen, har inte gått att nå för en kommentar. Hennes semesterersättare är Chatarina Fagerstedt:

- Vi stödjer oss på lagstiftningen, i övrigt vill jag inte kommentera enskilda ärenden.

Fotnot: Socialnämnden i Vadstena ska lämna ett yttrande till länsrätten angående Lotta och Lars Sandströms överklagan senast den 1 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om