– Jag känner många som inte har samma möjlighet som jag, som fortfarande kan köra bil. De blir sittande hemma och kommer inte ut på aktiviteter de egentligen vill besöka.
Vi träffas hemma i hennes hus lite i utkanten av Vadstena. Bilen står i garaget och i trädgården har gula blommor börjat visa sig.
Hon plockar fram ett brev hon skrev till kommunledningen för en dryg månad sen, strax efter att restriktionerna efter pandemin släppte helt.
– Men jag har inte hört någonting. Ingen har svarat mig eller ens bekräftat att de tagit emot brevet, säger hon och rycker på axlarna i en uppgiven gest.
I brevet för hon fram önskemålen de diskuterat i föreningen Aktiva kvinnor i Vadstena. Det handlar om behov för personer som är äldre och har sina begränsningar men samtidigt anses för friska för att få möjligheten till färdtjänst.
– Kravet för färdtjänst är ett läkarintyg och att du, bland annat, inte kan gå längre än 100 meter, berättar hon. Så om du orkar 105 meter får du klara dig själv, om jag får vara lite tillspetsad.
Med pandemin i minnet, då många äldre satt mycket ensamma i hemmet av rädsla för att smittas, säger många forskare att ensamhet är starkt bidragande orsaker till både depression och tidig demens.
– Många har längtat efter att kunna gå på teater, föreläsningar eller studiecirklar igen men begränsas oerhört mycket av att det inte finns några färdmedel, om man inte har anhöriga som kan hjälpa till. Samma sak gäller så enkla saker som att ta sig till affären och handla, besöka en vårdcentral eller ett apotek.
Taxi finns sen några år tillbaka inte stationerade i Vadstena, inte heller den gratisbuss som testades under en tid men sen togs bort på grund av för dålig lönsamhet.
– Alla äldre bor inte i centrum så man enklare kan ta sig dit man behöver. Många har betydligt längre sträckor till servicen.
Lena är glad att hon fortfarande kan köra bil och får ganska ofta agera taxi åt sina väninnor.
– Men vem vet hur länge jag klarar det? Och vad händer sen?
Vad skulle ni vilja se för att underlätta för äldre att komma ut på de aktiviteter de önskar?
– Att kommunen ska försöka tillgodose även våra behov, på något sätt. Det finns en grupp som kommit i kläm, som är för friska för färdtjänst men har behov av stöd och hjälp på något sätt. Hur man bäst gör det tänker jag att vi kanske kan diskutera fram tillsammans med kommunen.