Lärare fanns bara 8,5 timme/vecka

Björn Sandell, som i höstas gick kursen "Fattiga och rika" på Vadstena folkhögskola, är missnöjd med både utbildning och ledning.Han anser att rektor Anneli Dahlqvist nonchalerar elevernas frågor och önskemål om förbättringar.

Vadstena2007-02-23 00:00

Björn Sandell från Helsingborg blev intresserad av kursen "Fattiga och rika" genom skolans prospekt och trodde att kursen skulle erbjuda honom en god grund i mänskliga rättigheter, u-lands- och biståndskunskap när han sökte in till den förra året.

Lovade för mycket

- Men med facit i hand kan jag konstatera att de verkligen inte lyckats uppfylla det som utlovades i prospektet. Jag var i huvudsak inte i Vadstena för att äta gott och lukta på Vättern utan för att studera och öka min kompetens och folkbildning, säger han.

Inga heltidsstudier

Björn reagerade bland annat på att tiden för eget arbete i kursen var större än de lärarledda lektionerna. Endast cirka 8,5 timmar i veckan leddes av handledare.

Han anser inte heller att det fanns tillräckligt med underlag för självstudier och att det därför blev mycket "dötid".

- Jag som studerande har som ansvar att betala tillbaka varenda krona och då vill jag inte ta mer lån än vad som behövs, säger Björn som lånade pengar från centrala studiestödsnämnden (CSN) till heltidsstudier.

Saknar engagemang

Han har också synpunkter på att det saknades engagemang och organisation från lärare. Arbetstexter hämtades ofta direkt från nätet eller från någon dagstidning.

- Hela kursen upplevdes som ett dåligt grupparbete utan direkt organisation, säger Björn som tog upp problemet med berörd lärare under hösten varpå situationen förbättrades något.

Kräver svar

Björn Sandell har till skolans rektor, biskop Martin Lind (Linköpings stift är skolans huvudman) samt Christina Gyberg, ordförande i skolans arbetsutskott, skickat ett brev med ovan nämnda synpunkter men också frågor på vad de tänker göra för att förbättra verksamheten.

Trots att Björn inte längre går kvar på skolan känner han att han vill driva frågorna vidare och han kräver svar på varför situationen ser ut som den gör. Han menar att det fortfarande finns elever på skolan som känner sig missnöjda med förhållandena där.

Skarp kritik

Förutom det bristfälliga i undervisningen har han också regerat på att rektor Anneli Dahlqvist inte lyssnar och tar till sig elevers olika önskemål utan bemöter dem nonchalant.

Odemokratiskt

- Inget händer och man får inte raka svar på ställda frågor.

Björn anser heller inte att det är demokratiskt rätt att Dahlqvist ska sitta med som samtalsledare i skolans demokratigrupp tillsammans med personal från expeditionen och lärarsidan. Det gör det svårt för eleverna att föra fram frågor som gäller just dem, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om