Vid decembersammanträdet i socialnämnden beslutades att gå vidare med planen att ersätta leveranser av värmd mat med kylda matlådor till personer i ordinärt boende som har mat via hemtjänst.
Beslutet är en del i nämndens besparingar och ska enligt uppgift ge en kostnadsminskning på omkring 750 000 kronor.
Kommunala pensionärsrådet (KPR) i Vadstena har representanter från de fyra olika pensionärsföreningarna. Då de åldersmässigt befinner sig i en riskgrupp har de inte haft några möten sedan coronautbrottet tidigt i våras, men rådets representanter har åsikter om beslutet att införa kylda matlådor.
Jonny Brorsson är PRO:s representant.
– Personligen är jag emot det där med kyld mat. Jag tycker det är fan att de inte kan få varm mat istället för att hålla på med de här kylda lådorna, säger han.
Han tycker att det ska vara som det är nu, det vill säga att varm mat levereras dagligen.
Han tror att det finns en risk att matlådor blir stående i kylskåpet om det inte serveras mat som nu.
– Jag tycker att de gamla ska få varm mat. Det är viktigt för mig, säger han.
Att det ska vara samma mat i matlådor som den som i dagsläget serveras varm tycker han inte spelar roll.
– Det är en jädra skillnad. Uppvärmd mat blir aldrig detsamma, säger han.
Även andra representanter håller med om att leveransen av den varma maten borde vara kvar och ser andra värden med dagliga leveranser.
– När de går in har de ju en överblick över den de lämnar maten till och kan se hur han eller hon mår. Det blir ju inte om det ska lämnas var tredje eller varannan dag, säger Ingegärd Larsson som representerar PRO Östgöta Dal.
Hon anser att varm mat är bra av många anledningar. Det är inte säkert att alla har mikrovågsugn eller kan hantera den.
– Och då måste ju ändå någon åka dit och värma den, säger hon.
Den sociala kontakten anser hon också vara värdefull. För många är leveransen dagens varma mat den enda sociala kontakt de har på dagen.
– De som har den tjänsten ska få ha kvar den. Det tycker jag, säger hon.
Anne-Marie Larsson representerar pensionärsorganisationen SKPF.
– Jag är lite kluven till det där, men i princip är jag emot att de ska få kyld mat. Så mycket kan jag säga, säger hon.
Hon tycker att det är fräschare med nylagad mat varje dag och tror att man äter bättre om man får varm mat serverad än om man ska värma en låda.
Hon har reflekterat över den besparing övergången beräknas innebära.
– Sedan är det ju fråga om vad det kommer att kosta med den distribution som man ska ha efter 1 mars.
Britt-Marie Ejdehage representerar SPF S:ta Birgitta och hon tycker att man i socialnämnden skulle kunnat involvera KPR trots pandemin och menar att man kunde haft digitala möten.
– Sedan fattar jag inte. Staten har skjutit till massor med pengar som ska höja nivån i äldreomsorgen. Jag undrar hur det pengarna används och det hade vi ju kunnat diskutera om vi haft ett möte digitalt, säger hon.
Även hon påpekar att många äldre saknar mikrovågsugn och att alla inte kan använda en sådan.
– Många måste kanske ha hjälp med de här sakerna och då måste man åka dit i alla fall. Jag förstår inte att de ska kunna spara in så mycket pengar, säger hon.
Britt-Marie Ejdehage påpekar också att det skulle vara möjligt att anlita en annan utförare när det gäller transporter av den varma maten om man vill frigöra hemtjänstpersonal till andra mer kvalificerade arbetsuppgifter.