Socialnämnden i Vadstena kommun beslutade nyligen om förändrad matleverans till personer i ordinärt boende. Det innebär att man går från uppvärmd till kyld mat.
Ärendet var först uppe vid nämndens novembersammanträde, men återremitterades då för att utredas ytterligare. Efter diskussion togs beslut vid socialnämndens sammanträde i december.
– Det blev ett enigt beslut från majoriteten och Centerpartiet, säger nämndordförande Jane Råsten (S).
Nu ska praktiska lösningar utredas tillsammans med kostenheten.
Socialnämnden står inför stora besparingskrav och beslutet är en del i att effektivare använda de resurser man har.
– Vi måste titta på vad vi ska använda personella resurserna till. Här har vi jättekvalificerad personal som åker ut och levererar matlådor. Det finns mycket annat de kan göra med den tiden, säger hon.
I dagsläget går det åt ungefär 7,5 timmar för att leverera den varma maten och enligt vad Jane Råsten uppger är det fem sex bilar som nyttjas vid matleveranserna.
– Nu kanske vi kan leverera två gånger i veckan istället, säger hon.
Konsensus reserverade sig mot beslutet.
– Vår bestämda uppfattning är att man ska ha den varma maten kvar. Vi ser det som en kvalitetsfråga att man får varm mat och lite tillsyn samtidigt, säger Lars Ekström (K).
Han uppger att ett 30-tal personer som i dag har insatsen även måste ha hjälp med maten. Konsekvensen blir att hemtjänsten i alla fall måste vara där. Dessutom frågar han sig om alla äldre har och kan sköta en mikrovågsugn.
– Var tredje Vadstenabo är över 65 år i dag. Det innebär att det finns en ganska stor andel som i framtiden vill bo kvar hemma och få mat hemkörd. Vi ser att det finns andra sätt att spara pengar i så fall.
Centerpartiets Margit Berggren Silvheden yrkade på återremiss när frågan togs upp första gången. Hon var tveksam men röstade slutligen för socialförvaltningens förslag.
– Det var jättesvårt men ibland får man ta obekväma beslut för att allt ska räcka till.
Innan hon bestämde sig talade hon med flera personer som har matleverans i dag.
– De sade att det inte spelade så stor roll, man måste i alla fall värma maten när den kommer, säger Margit Berggren Silvheden och fortsätter:
– Det är ju fortfarande samma mat, så där är det ingen skillnad. Nu kan man också köra ut maten på ett annat sätt när den är kall.