Kritik mot hårda krav på Petrus Magni

Är kraven för höga för barn som kommer från sexan till sjuan i Vadstena? Det frågar sig en grupp föräldrar i ett brev till barn- och utbildningsnämnden.

VADSTENA2012-12-18 08:04

Reaktionen kommer efter ett föräldramöte på Petrus Magni-skolan där lärarna ska ha informerat om kraftiga kunskapsluckor hos sjundeklassare både när det gäller läsförståelse och inom samtliga NO-ämnen.

– Föräldrarna signalerar att vi kräver för mycket av eleverna. Ett fåtal elever har även sökt upp mig och berättar att det är för svårt. Jag tror att vi måste ta de här signalerna på allvar, säger Elionor Pettersson, rektor på Petrus Magni-skolan.

Följa plan

Hon poängterar att lärarna måste följa nya läroplanen, som ställer hårdare krav på lärarnas arbete med dokumentation men också på bedömningen av elevernas kunskaper.

– Det går inte att rucka på de kraven, vilket betyder att vi i stället måste arbeta för att nå rätt nivå, konstaterar hon.

Enligt föräldrarna verkar glappet mellan sexan och sjuan vara för stort, något man kräver att skolan arbetar med. Corren har även talat med Lars-Gunnar Karlsson, rektor på Katarina-skolan. Han understryker först och främst hur viktigt det är att samarbeta mellan skolorna.

Bättre kommunikation

– Vi får inte börja skylla på varandra. Därför diskuterade jag genast det här med rektorn på Petrus Magni.

Båda rektorerna anser att kommunikationen mellan skolorna kan bli bättre.

– Det är viktigt med gemensamma ämneskonferenser och att vi diskuterar vad eleverna ska ha med sig från varje årskurs, redan tidigt. Där ska nog lärare från alla stadier vara delaktiga, säger Lars-Gunnar Karlsson.

Tung arbetsbörda

Föräldrarna har även reagerat på att lärarna verkar ha en tung arbetssituation.

– Vi har haft många sjukskrivningar, kanske något fler än vad som är normalt. Men jag kan givetvis inte gå in på detalj och berätta om varför enskilda lärare är sjukskrivna, säger Elionor Pettersson.

Hon anser dock att den nya läroplanen ställer höga krav på pedagogerna. Och i synnerhet rör det dokumentationen av elevernas arbete och kunskaper, eftersom det arbetet är mycket tidskrävande.

– Enligt min åsikt är det mängden dokumentation som är betungande. Risken är att lärarna lägger för mycket tid på att dokumentera det som har varit och för lite på planering av undervisningen, säger Elionor Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om