Konsensus är kritiska till hur ärendet hanterats när det gäller uppsägning av avtalet med Solör och avsiktsförklaringarna med Mjölby kommun och Mjölby-Svartådalen Energi (MSE). Konsensus reserverade sig då beslut om den senaste avsiktsförklaringen togs i kommunstyrelsen i april. De motiverade sin reservation med att de anser att tvisten mellan kommunen och Solör behöver lösas först.
– Och vi har hela tiden varit skeptiska till beslutet att lämna in en stämningsansökan. Vi ansåg att man skulle sätta sig ner och se hur man tillsammans kan lösa den här frågan, säger han.
Han påpekar att Konsensus tycker att det är problematisk att kommunen tecknat en avsiktsförklaring tillsammans med Mjölby kommun och MSE där man uttrycker att kommunen, oavsett utgången i rättsprocessen, ska köpa energi från MSE till kommunens och VFAB:s fastigheter.
– Hela den här processen har två förlorare oavsett hur den juridiska processen går. Den ena förloraren är Vadstenas invånare och den andra förloraren är miljön, säger han.
När det gäller miljöpåverkan hänvisar Bengt-O Pettersson till Energiföretagens statistik som visar att Solör har lägre miljöpåverkan avseende koldioxidutsläpp än MSE och Tekniska Verken. Vinner kommunen striden menar Bengt-O Petersson att privatkunderna tvingas köpa fjärrvärme som har en högre negativ påverkan på miljön.
Han anser att det finns för lite ekonomiska underlag för att se hur mycket fjärrvärmen från Mjölby kommer att kosta. Han kan inte se hur det ska kunna bli billigare för Vadstenaborna med tanke på att värmeverket ska lösas in och rörledning dras från Mjölby.
Under den juridiska processen blir fjärrvärmen dyr för Vadstena kommun och VFAB. Bengt-O Petersson påpekar att så länge det inte finns något alternativ är Vadstena kommun tvingade att köpa energin från Solör till ordinarie pris, utan de rabatter kommunen och VFAB hade innan avtalet sades upp. Den extra kostnaden har Vadstena kommun tagit upp som ett skadeståndsyrkande i stämningsansökan.
Stämningsansökan lämnades in till tingsrätten i början av sommaren.
– Vi ser att det här kan få tre lösningar. Vadstena kommun vinner tvisten eller de förlorar tvisten eller att man når en förlikning innan man sätter igång med domstolsförhandling. Vi tycker att det är förlikningsspåret man borde ta upp så snart som möjligt, säger Bengt-O Petersson.