VFAB som ansvarar för Asylenparken har med hjälp av stadsarkitekt Petter Frid tagit fram förslag till ändringar som de vill genomföra.
Till nästa sommar kan parken ha fått två nya grusade gångar, en helt ny entré uppe vid korsningen Södra vägen/Slottsgatan, samt en utveckling och förbättring av den befintliga entrén som går ut mot Slottsgatan.
–Vi har konstaterat att man rör sig ganska mycket runt parken, men inte igenom. Syftet med det här är att öppna upp så att man enklare ska kunna röra sig genom. På det sättet hoppas vi att parken kommer att kunna användas lite mer, säger Petter Frid.
Längs med de nya grusade gångarna ska det också monteras upp nya lyktstolpar – tanken är att dessa ska vara i samma stil som de befintliga. Det ska även placeras ut nya bänkar.
Den stora gräsytan i mitten, där det förr låg en tennisbana, används idag bland annat av St Persskolan som ligger i närheten.
– Den ytan är vi lite rädda om, säger Leif Samuelsson vd VFAB.
– Vi har velat tillgängliggöra parken och inte förstöra på det sättet som den används idag, men samtidigt göra det lite lättare för besökare att använda den, säger Petter Frid.
I närhet av lusthuset och den lilla kryddträdgården som brukas av de boende i Asylen, finns idag en stor häck. Den vill man nu ta bort.
– När man rör sig längs med den på kvällarna känns den lite otrygg, menar han.
I stället tänker man sig en enklare och tryggare inramning av odlingslotterna, som man också vill utöka. En utökning beror dock också på hyresgästerna som ansvarar för lotterna.
– Vi får se vad det är för intresse, säger Leif Samuelsson.
I samband med projektet ser man också över parkens trädbestånd. Flera träd är sjuka men för området finns en så kallad successionsordning som styr hur en ersättning av träden ska genomföras.
– Vi ska gräva ur och plantera lite nya träd, förklarar Leif.
Anläggningen av de nya gångarna, och nedtagningen av den stora häcken, ska påbörjas under hösten. Alla planer för parken kommer inte att hinnas med i år. Leif Samuelsson uppskattar att alla ändringar troligen kommer att ta några år att genomföra.
Men, innan arbetet kan komma igång på allvar krävs ett godkännande från länsstyrelsen. En ansökan är inskickad.
– Vi har arkeologi i marken, förklarar Petter Frid.
– Vi avvaktar tillstånd från dom, avslutar Leif Samuelsson.