Stämningsansökan till Linköpingstingsrätt lämnades in i juni och Vadstena kommun yrkar på att Solör Bioenergi Öst ska lämna ifrån sig fjärrvärmeanläggningen mot att kommunen erlägger 119 700 000 kronor.
Från kommunens sida hänvisar man till en punkt i det avtal om fjärrvärmen som tecknades mellan dåvarande Gotlands Fjärrvärme AB och Vadstena kommun för 20 år sedan. Enligt avtalet kan kommunen nyttja en option som innebär att kommunen kan lösa in fjärrvärmeanläggningen när avtalet löper ut. Avtalet sades upp i mars förra året och löpte ut i mars i år.
– Det är ett enkelt avtal som enligt min uppfattning är svårt att misstolka, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M).
Solör Bioenergi är av en annan åsikt och menar att optionen inte har laglig grund och därför inte kan nyttjas. De väljer att inte släppa ifrån sig anläggningen utan att frågan prövats.
– Då återstår bara för kommunen att lämna in en stämningsansökan om att de ska fullfölja det avtal som finns, säger Peter Karlsson.
Solör har värderat fjärrvärmeanläggningen till drygt 200 miljoner medan konsultföretaget kommunen anlitat har värderat den till knappt 120 miljoner, vilket också är den summa kommunen angett att de vill lösa in den med.
Peter Karlsson förklarar det med att det som skiljer kommunens och Solörs inställning när det gäller beloppen beror på Solörs längre avskrivningstider och på hur finansieringskostnader redovisas.
Kommunen yrkar även att tingsrätten ska besluta om att Solör ska betala skadestånd till kommunen med 1 617 000 kronor för de första två månaderna från det att avtalstiden gått ut och därefter 808 500 kronor per månad tills dess att Solör lämnat över anläggningen.
– Summan är cirka 800 000 kronor per månad som kommunen begär i skadestånd. Det är de kostnader som uppstår för kommunen när de väljer att inte fullfölja det avtal som finns, säger han.
Den största biten utgörs av att kommunen efter avtalets utgång inte har den rabatt som man tidigare hade på fjärrvärmepriset.
– Villaägarna påverkas inte av detta utan har det pris de hade sedan tidigare.
Ser du någon risk för kommunen att man jobbar vidare med avsiktsförklaringen och samverkan med MSE (Mjölby-Svartådalen Energi) innan frågan avgjorts i rätten?
– Nej, det gör jag inte. En kommun ska ju inte skrämmas till att vara passiv, säger han.