Kommunstyrelsens ordförande ska själv sätta släggan i silon

Med ett första slag i betongen planerar Peter Karlsson (M) att högtidlighålla rivningen av silon i Vadstena, trots protester för att rädda byggnaden.
– Jag har naturligtvis sett namninsamlingar och jag har full respekt för det. Men jag har ännu inte hört någon bra sak som man kan ha den till, säger han.

Peter Karlsson (M) planerar att sätta släggan i silon när det är dags att påbörja den yttre rivningen om några veckor. "Man ska bevara historien. Men man kan inte bevara cementen", säger han.

Peter Karlsson (M) planerar att sätta släggan i silon när det är dags att påbörja den yttre rivningen om några veckor. "Man ska bevara historien. Men man kan inte bevara cementen", säger han.

Foto: Karl Magnus Moulin

Vadstena2025-01-15 12:07

När rivningsarbetet nu inleds rör det sig till en början om arbete innanför silons väggar. Men i februari, när det yttre rivningsarbetet börjar, tänker kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M) själv sätta den första släggan i betongen.

– Det här är viktigt och det är också viktigt att man ska bevara historien. Men man kan inte bevara betongen, säger Peter Karlsson om planerna på att ta ett första slägghugg på den gamla byggnaden.

Men det är inte alla som är lika förtjusta i tanken på att göra ett slags omvänt första spadtag för att fira rivningen. Flera lokala röster har velat bevara byggnaden, både som äldreboende och kultur- och konstcentrum. Att högtidlighålla rivningen av den är ändå ingen markering mot protesterna, menar Peter Karlsson. 

– Absolut inte. Det har ju varit en pågående process under många, många år. Jag har naturligtvis sett namninsamlingar och jag har full respekt för det. Men jag har ännu inte hört någon bra sak som man kan ha den till. Och det är ingen kommunal angelägenhet att göra något bestående av den.

undefined
Att låta silon komma till användning istället för att ta ner den är inte aktuellt menar Peter Karlsson (M). "Den är 50 år gammal, den skulle behöva saneras och det ska säkerställas att det inte finns miljögifter och annat."

Kan det inte sticka i ögonen på de som har velat bevara byggnaden att göra rivningen till ett evenemang?

– Nej, jag förstår absolut synpunkterna, men jag ser det inte så. Vi ska ju berätta historien bakom också. Jag vet inte exakt hur många namnunderskrifter det är, men om det har kommit upp i 100 namn så finns det 7 000 kommuninvånare som inte har skrivit under. (Under torsdagsförmiddagen har Kulturförgreningen Ugglans protestlista 160 underskrifter, reds. anm.) Jag tror att de är jätteintresserade av vad det kan bli istället. Vi får ha fokus på det.

undefined
Samtidigt som inledningen av den yttre rivningen uppmärksammas kommer även byggnadens historia att lyftas fram, säger Peter Karlsson (M).

Nu görs en detaljplan som ska lämna som många dörrar som möjligt öppna för områdets framtid, säger Peter Karlsson.

 – Jag kan tänka mig att om sju, åtta år så kommer det att vara en ny stadsdel här. Det är ju faktiskt ett centrumnära område som kan möjliggöra jättemycket. Till exempel så har vi en granne här som har ambitionen att bygga 60–70 nya hotellrum, säger Peter Karlsson och syftar på Slottsgården, som har påbörjat ett omfattande upprustningsprojekt.

– Det ska bli ett nytt levande hamnområde också, för det är hamnområde vi talar om här. Med båtlivet och inte minst båtägarna i Vadstena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!