Kommunens förslag: Höj priset för båtplatserna

"Vi har kostnader som är högre än vad vi får igen i nuvarande taxa", säger samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck.

På samhällsbyggnadsnämnden i oktober läggs ett förslag fram på nya båtplatsavgifter i Vadstena kommun. "Vi behöver få en bättre täckning för de kostnader som verksamheten innebär", säger samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck.

På samhällsbyggnadsnämnden i oktober läggs ett förslag fram på nya båtplatsavgifter i Vadstena kommun. "Vi behöver få en bättre täckning för de kostnader som verksamheten innebär", säger samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck.

Foto: Lovisa Lindstrand /Arkiv

Vadstena2024-10-21 13:00
undefined
Vadstena hamn har totalt 360 båtplatser för permanent uthyrning och avgifterna varierar i dagsläget mellan 2100 och 6000 kronor beroende på plats.

– Intäkterna täcker inte kostnaderna för båtplatsverksamheten och vi fick i uppdrag av nämnden att se över båtplatsavgifterna, säger samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck.

I Vadstena finns totalt 360 båtplatser för permanent uthyrning; i Hamnkanalen, Naddöviken och Strandpromenaden. Avgifterna för båtplatserna höjdes senast i början av 2023 och varierar mellan 2100 till 6000 kronor.

– Vi har tittat på vilka kostnader vi har för att exempelvis sköta administration, drift och distribution av båtplatser, säger Frida Rosén, nämndsekreterare på Vadstena kommun.

undefined
Rebecka Bäck, Samhällsbyggnadschef på Vadstena kommun, beskriver att det nu finns ett förslag på nya taxor för båtplatser och beslutet kommer tas på kommunfullmäktige i november.

Vad är den största kostnaden?

– Reparation och underhåll av bryggor, y-bommar och vågbrytare. Det finns också investeringar man behöver göra med intervall, en muddring har exempelvis gjorts i år i Naddöviken.

Nu finns ett förslag på ny taxa som kommer presenteras på samhällsbyggnadsnämnden kommande vecka och ett politiskt beslut planeras i november på kommunfullmäktige.

– Vi behöver få en bättre täckning för de kostnader som verksamheten innebär, vi kan inte gå back flera hundra tusen varje år.

De har nu ett förslag på en ökning av taxan med 5-16 procent, som skulle bli 300 - 800 kronor per plats. De jobbar även för att sänka andra kostnader.

– Vi för en dialog med båtföreningarna om fördelning av uppgifter, likaså att kunna sänka administrationskostnader. Vi vill att det ska bli mer kostnadsneutralt för att det inte ska belasta övriga skattebetalare, men där är vi inte idag, säger Kristina Lidberg, utredare mark- och exploatering, Vadstena kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!