Kommunen inför sextimmarsdagar

Ökad arbetsbelastning och flera sjukskrivningar. Så har läget sett ut bland Vadstenas socialsekreterare de senaste åren. Nu vill man ändra trenden och inför därför sextimmarsdagar.

Niklas Westerfjärd, Marie Larsson, Lena Silfver och Linda Fröjdh är positiva till arbetsförkortningen.

Niklas Westerfjärd, Marie Larsson, Lena Silfver och Linda Fröjdh är positiva till arbetsförkortningen.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2016-11-24 10:30

Arbetsbelastningen har varit hög för socialsekreterarna i barn- och familjegruppen i Vadstena kommun. Orsaken är att man sedan 2014 varit två man kort.

– Vi har annonserat flera gånger, men precis som i övriga landet är det jättesvårt att hitta socialsekreterare som vill arbeta med barnärenden. Vi har därför haft få sökanden med nödvändig kompetens, säger enhetschef Lena Silfver.

Organisationen för barn- och familjegruppen består idag av sju tjänster, varav två av dem är vakanser. Den tunna bemanningen har lett till hög arbetsbelastning och ökade sjukskrivningar bland personalen.

– Vi har fått täcka upp för varandra och har på så sätt haft fler ärenden än vi borde, säger Linda Fröjdh, en av socialsekreterarna.

Den minskade personalstyrkan har i vissa fall även lett till att människor i behov av hjälp fått vänta längre.

– Vi måste prioritera mycket mer för att hinna med, och akuta ärenden måste alltid åtgärdas omedelbart. Då kan det hända att individer drabbats av de prioriteringarna, säger Lena Silfver.

"Lite vågat"

För att minska sjukfrånvaron och locka ny kompetens till de lediga tjänsterna inför nu kommunen sextimmarsdagar. Arbetsdagen för socialsekreterarna förkortas alltså från åtta till sex timmar.

– Vadstena är först ut i länet. Man har testat det här i bland annat Sundsvall och delar av Göteborg. Avsikten är att en del av den förkortade arbetsdagen kan användas till kompetensutveckling. Eftersom tjänsterna redan finns behöver vi inte avsätta några extra pengar för att göra en sån här förändring, säger Lena Silfver.

Men kommer man hinna att hantera alla ärenden om arbetstiden förkortas?

– Ja, vi tror att vi istället kommer att kunna kvalitetssäkra verksamheten och effektivisera mer än idag. Vi har diskuterat det här och alla medarbetare ställer sig positiva till att arbeta sex timmar istället för åtta. Men för att kunna genomföra förändringen förutsätter det att vi lyckas rekrytera två nya socialsekreterare, så att vi blir full styrka.

Finns det några risker med ett sånt här projekt?

– Det kan vara lite vågat när man är en sån liten kommun eftersom vi blir mer sårbara. Men samtidigt är det lättare att justera om organisationen inte skulle fungera. Men vi är inte oroliga. Vi kommer hela tiden att följa upp det här.

Varför har man inte haft några sökanden?

– Det är ett problem som finns över hela landet, och bland annat bilden av hur hög arbetsbelastningen är ger yrket ett dåligt rykte. Därför måste nåt göras, säger Lena Silfver.

Provperiod till att börja med

Förhoppningen är att man ska ha två nya socialsekreterare på plats i början av kommande år. Sista ansökningsdag går ut den 12 december. Först därefter kommer sextimmarsdagarna att införas, och då under en provperiod på ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!