Kolonisten: "Det är en lisa för själen"

Längs med Birgittastranden ligger Vadstena kommuns odlingslotter. En vacker oas men som också kräver tid och engagemang.

Agneta Falk trivs väldigt bra med sin nya odlingslott. ”Det här är mitt utomhusvardagsrum”, säger hon.

Agneta Falk trivs väldigt bra med sin nya odlingslott. ”Det här är mitt utomhusvardagsrum”, säger hon.

Foto: Amanda Svanberg

Vadstena2021-07-25 10:00

I slutet av promenadstråket med odlingslotter står Vadstenaborna Arne Petersson och Anita Johansson Alenius och diskuterar dillen som Anita har satt i en pallkrage. 

– Jag förstår inte varför den inte växer i år, säger Anita och tillägger:

– Min syster har samma problem.

– Märkligt, man undrar vad du gjort med den, säger Arne och känner på kvistarna. 

Arne och Anita kallar sig själva för odlingsgrannar. De har haft sina lotter bredvid varandra i snart tio år, då Anita flyttade till Vadstena med sin make. 

– Vi bodde i hus tidigare och när vi flyttade till lägenhet saknade jag att få arbeta med händerna och påta i jorden, säger Anita. 

Arne instämmer.

– Det är en lisa för själen (skrattar). Jag var grönsaks- och blomsterodlare i mitt aktiva liv men jag kunde inte hålla mig borta från odlandet särskilt länge, säger han och tillägger:

– Jag är inne på mitt tjugofemte år nu.

Vad odlar ni?

– Mest grönsaker, potatis, gurkor, morötter och bönor, säger Arne.

Är ni rädda för att folk ska plocka när ni inte är här?

– Nej, det sker nästan aldrig. Folk är bara väldigt trevliga och positiva till att vi odlar här, säger Arne.

– Jag hade fem gullökar förut men nu står det bara fyra kvar, en verkar ha försvunnit men det gör ingenting, säger Anita.

Har ni något tips till de som funderar på att skaffa en odlingslott?

– Det tar mer tid än man tror, ogräs kommer upp hela tiden så det är viktigt att titta till sina odlingar ett par gånger i veckan, säger båda två enstämmigt. 

En bit bort från Arne och Anita, närmre vattnet, har Agneta Falk precis klivit av sin cykel och gått fram till sin odlingslott. Agneta flyttade till Vadstena för fem år sedan och tog omgående kontakt med kommunen för att få arrendera en lott.

– Det här måste vara Sveriges vackraste odlingslotter, det har blivit mitt utomhusvardagsrum, säger hon. 

I Agnetas lott finns både gula och röda hallon, kål, sparris och jordärtskockor, med mera. 

Är du självförsörjande såhär års?

– Ja, absolut. Jag fryser dessutom in hallonen så de räcker ännu längre.

Hur går det till när man får en lott - börjar man om från noll då?

– Jag fick först en lott som var helt tom, det kändes lite övermäktigt och framförallt blir det väldigt dyrt men efter några månader hörde jag att en annan lott var ledig och då bad jag om att få byta. Då önskade jag också att inga odlingar skulle tas bort. Därefter har jag fyllt på med plantor under åren. 

Tar ni hjälp av varandra?

– Ja, vi är några kvinnor som har lotter bredvid varandra och vi brukar beställa frön tillsammans och nyligen köpte vi en gräsklippare. Vi hjälps också åt att vattna och hålla koll på odlingarna. Om man har en stor skörd delar vi med oss så att inget går till spillo.  

Har du något tips till den som inte har lika gröna fingrar som er?  

– Det viktigaste är att ha bra jord och att hålla efter ogräset. Köpejorden innehåller väldigt mycket torv så växterna torkar snabbt, jag brukar blanda ut med kompost och gräsklipp som ger fukt och näring. Jag har en bokashikompost under diskbänken som jag tillsätter med mikroorganismer och efter två veckor kan man gräva ner den i jorden. 

– Det är också viktigt att planera sin odling så att man får växelbruk. Till exempel är potatis lite näringskrävande men kål och bönor är väldigt näringskrävande och då behöver man cirkulera odlingarna varje år. 

Mer om odlingslotterna

Odlingslotterna som ligger längs med Birgittastranden tillhandahålls av Vadstena Kommun och består av 91 stycken lotter i olika storlekar som är mellan 50 till 100 kvadratmeter stora. 

Arrendeavgiften är 500 kronor per lott och år. För varje person som arrenderar en eller flera lotter tas det också ut en depositionsavgift på 1500 kronor.

På odlingslotten är det tillåtet att odla frukt, bär, grönsaker och blommor. 

Källa: Vadstena kommun

Karta: Birgittastrandens Odlingslotter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!