Klostermuseet stängs om man inte får ny huvudman

Nu är det bråttom att få en lösning för klostermuseets framtid. "Händer det ingenting stänger vi museet", säger Birgittastiftelsens Berit Ljunggren.

Det måste till en lösning för klostermuseet snarast. Det menar Fredrik Vahlquist, Berit Ljunggren och Lilliann Gilmark.

Det måste till en lösning för klostermuseet snarast. Det menar Fredrik Vahlquist, Berit Ljunggren och Lilliann Gilmark.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2021-04-18 08:00

Den ideella föreningen Birgittastiftelsen klarar inte på sikt av att på ideell basis driva Sancta Birgitta klostermuseum och har på olika sätt arbetet för att få en ny huvudman för att kunna bli ett nationellt ämnesmuseum.

Från klostermuseets sida har politiker uppvaktats såväl lokalt som regionalt. Politiker från samtliga riksdagspartier har besökt museet för att där informeras om det kritiska läget och museets verksamhet.

Östgötabänkens politiker har informerats och Vadstenapolitiker i kultur- och utbildningsnämnden har uppdaterats om läget.

Nu senast, den 25 mars, fick de möjlighet att i ett digitalt möte träffa riksdagens kulturutskott. 

Från klostermuseets sida är den bästa lösningen om Sancta Birgitta klostermuseum kunde bli en del av Statens Historiska museer, vilket skulle innebära en långsiktig hållbar lösning.

– Byggnaderna är av nationellt och internationellt intresse. Det här är inte vilken byggnad som helst och det finns redan en koppling till staten, säger Fredrik Vahlquist, ordförande i Birgittastiftelsen.

Redan nu är byggnaderna statligt ägda genom Statens Fastighetsverk.

Fastighetsverket har aviserat att klostermuseet, efter utgången av år 2022, ska betala marknadshyra, vilket innebär över 300 000 kronor om året. Att klara det framöver är en omöjlighet för den ideella föreningen.

Museichefen Lilliann Gilmark påtalar vikten av att det behöver vara aktiviteter som levandegör byggnadernas historia.

– Annars skulle de här husen vara döda, säger hon.

Hon berättar sedan om en händelse förra sommaren då en pojke som just gått ut årskurs fyra besökte klostermuseet. Plötsligt ställer pojken frågan: "Är det sant att Heliga Birgitta varit i det här huset?" Pojkens fascination över att det var så menar hon speglar vikten av att behålla museet för framtida generationer.

Kompetens och administration är andra aspekter de lyfter fram som fördelar med att ligga under Statens Historiska museer. Det är svårt för en ideell organisation att rekrytera engagerad personal för den framtida driften.

De anser att mötet med kulturutskottet var bra.

– Men det är nu det måste hända något, säger Berit Ljunggren.

Problemet har presenterats för politiker i omgångar, men det räcker inte att bara se problemet. Det börjar bli bråttom att hitta en lösning nu.

– Händer det ingenting stänger vi museet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!