Klosterkyrkan blir digital modell

Många forskare intresserar sig för Vadstenas klostermiljö. Vid ett besök i Klostermuseet berättade de om pågående forskning.

Mynt från 1570-taket grävdes fram.

Mynt från 1570-taket grävdes fram.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2017-06-18 10:53

I samband med att Arkeologerna, en del av Statens historiska museer, utförde en mindre forskningsutgrävning inne på Gräsgården bjöds intresserade in till föreläsningar i Klostermuseet.

Eva Lindqvist Sandgren, Uppsala universitet, är konsthistoriker och ansvarig för projektet att digitalisera Klosterkyrkan. Tillsammans med musikvetare, konsthistoriker och specialister på akustik, broderi, skanning och VR (virtualreality) bygger de en digital modell av Klosterkyrkan.

– I det här projektet ska vi ha en modell av den skannade kyrkan. Den här kan man vrida och vända på och titta på från olika håll, säger hon.

Tanken är att projektet ska resultera i en slutprodukt som besökare i kyrkan ska kunna använda och på så vis med flera sinnen kunna uppleva hur det sett ut, låtit och känts att vara i Klosterkyrkan för flera hundra år sedan.

Arbetet innebär historisk karläggning, men den digitala modellen har fördelar även för forskningen.

– En sådan här modell kan vi uppdatera när ni får fram ny information, säger hon.

Den blir betydligt lättare att uppdatera än en bok.

– Vi ska vara färdiga år 2020. Då hoppas jag att vi kan leverera det här, säger hon.

Arkeologerna Peter Carelli och Hanna Menander berättade om den arkeologiska utgrävningen som gjort på samma plats som Iwar Andersson grävde på 1950-talet.

– Det fyndmaterial som grävdes upp då är fortfarande inte analyserat, säger Peter Carelli.

Han och Hanna Menander ser gärna att mindre forskningsutgrävningar skulle kunna återkomma varje eller vartannat år på området eftersom det finns mycket att undersöka.

Mattias Hallgren är timmerman och hantverksforskare. Han har undersökt Kosterkyrkans takstolar och konstaterat att gamla takstolar använts i bygget av nya då taket byggts om i olika omgångar.

– Vi har pusslat för att se vad som är vad, säger han.

Två tredjedelar av materialet i Klosterkyrkans nuvarande takstolar är återvunnet material, det vill säga delar av takstolar från 1400-talet då kyrkan hade ett annat och annorlunda tak.

Genom att studera stukturen på träytor bedömer han vilken teknik och vilka typer av yxor som använts och genom att studera timmermansmärkningar som ristats in i bjälkarna har han fått ihop en bild av hur de tidigare takstolarna sett ut.

Hanna Menander tog med åhörarna ut i den utgrävning arkeologerna gjort utanför Klostermuseets entré och visade murar som grävts fram och som nu ska dateras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om