Nämnden har nu antagit sitt budgetförslag för 2022 inom den preliminära ram som kommunfullmäktige anvisat. Det betyder verksamhet för 180,6 miljoner. Något effektivitetskrav har inte anbefallts för nästa år. Men vissa kostnadsökningar gör att 1,5 miljoner måste plockas bort på annat håll.
Det kan nu ske med automatik. Kostnaderna för köp av gymnasieplatser i andra kommuner förväntas nästa år minska med 800 000 kronor. Resterande 700 000 klaras hem genom att priset för grundsärskoleskjutsarna blir lägre än vad Östgötatrafiken tidigare beräknat.
Nämnderna har dock av kommunstyrelsen fått i uppdrag att redogöra för vad en effektivisering på en procent av budgeten (1,9 miljoner) skulle kunna innebära 2022. KUN:s svar blir då mer dramatiskt: bland annat stängning av nattis, minskad grundbemanning inom förskola/grundskola och sämre öppethållande på bibliotek och fritidsanläggningar.
– Men vad jag förstår kommer vi inte att åläggas det kravet, säger ordföranden Göran Fältgren (S).
För 2023 har däremot KUN ett uttalat effektivitetskrav motsvarande 2,8 miljoner. Men åter är det färre elever i gymnasieålder som kan reglera obalansen. Nu sjunker kostnaderna för gymnasisterna med 2,3 miljoner. Den ytterligare halvmiljonen tros kunna snålas in på effektivare inköp inom IT och övriga verksamheter.
Konsensus reserverade sig mot KUN:s budget till förmån för ett eget förslag i november då fullmäktige beslutar om Vadstenas samlade budget för 2022.