Inför avsiktsförklaringen mellan Vadstena kommun, Mjölby kommun och Mjölby-Svartådalen Energi (MSE) hölls ett extra sammanträde i kommunstyrelsen. Beslut togs om avsiktsförklaringen som innebär ytterligare steg i samverkan kring framförallt fjärrvärmen i Vadstena. Konsensus reserverade sig mot beslutet.
Tvisten mellan Solör Bioenergi och Vadstena kommun är ännu inte löst och Bengt-O Petersson (K) menar att man borde reda ut situationen innan man går vidare och binder upp sig för en annan lösning.
Vadstena kommun har sagt upp avtalet med Solör och har för avsikt att nyttja en option i avtalet. Från Solörs sida menar man att det skulle strida mot Jordabalken. Som det ser ut i nuläget kommer tvisten avgöras juridiskt och prövas i domstol.
Utan att veta den rättsliga utgången menar man från Konsensus sida att det kan komma att påverka Vadstenas privata fjärrvärmekunder.
– Det är förknippat med högre kostnader och rätt stora risker anser vi, säger Bengt-O Petersson och fortsätter:
– Avsiktsförklaringen är tydlig. Oavsett utgången av den juridiska processen så ska MSE installera en matarledning från Mjölby till Vadstena som de ska leverera fjärrvärme i från Mjölby.
Om Vadstena kommun vinner tvisten mot Solör ska den matarledningen kopplas på det befintliga fjärrvärmenätet i Vadstena.
– Men om Solör vinner den juridiska tvisten då får vi ju två parallella nät i Vadstena, säger han.
Kommunen ska ansluta till matarledningen vid kommungränsen med en egen ledning som sedan ska distribuera ut fjärrvärmen. Som läget är nu äger Solör det befintliga fjärrvärmenätet i kommunen. Det innebär att kommunen skulle behöva bygga nytt distributionsnät till sina och VFAB:s fastigheter i händelse av att Solör vinner den juridiska tvisten.
Bengt-O Petersson menar att detta skulle kunna innebära högre kostnader för kommunen, vilket i sin tur kan påverka priset på fjärrvärmen. Samtidigt skulle de privata kunderna och Solör Bioenergi hamna i en knepig situation genom att en stor del av kundunderlaget försvinner och fasta kostnader skulle behöva fördelas på färre kunder.
– Det är en risk att de privata abonnenterna hamnar i en sämre sits, säger han.
En rättslig process som överklagas och tas till högsta instans kan ta flera år och Konsensus menar att det är riskabelt att påbörja en annan lösning innan det är prövat.