Konstnären och kulturhistorikern Julia Sigurdson letar efter bilder överallt. Bilder som kan användas i collage och få människor att uppleva nya, oväntade möten.
"Nya och oväntade möten" är också namnet på den utställning som öppnar i dag i Gottfrid Larsson-gården.
Julia Sigurdson beskriver sig själv som en idérik och positiv person, samt en bra organisatör. Positiv är också den känsla man får när man träffar henne.
Hon har en varm blick och ett behagligt sätt att bemöta frågor och funde-ringar. Julia Sigurdson bollar med ord som inte ingår i vardagsvokabulären för att försöka beskriva känslan i bilderna och söker synonymer när ingen förstår. Kanske är det en yrkesskada då hon vid sidan av konstnärskapet också arbetar med manus för språk- granskning.
Hon är född i Västergötland men bor sedan tre år tillbaka i Vadstena. Hela livet har präglats av konst i olika former och hon är utbildad konst- och litteraturhistoriker. Julia Sigurdson har också studerat arkeologi, etnologi och mediepedagogik, men det var först för fem år sedan som hon ställde ut sina första bilder.
-- Jag var på ett hälsohem i Dalarna för många år sedan. Där fick vi i uppgift att göra en bild av nästkommande år med hjälp av veckotidningar, säger hon.
Årsbilden, collaget, skulle innehålla sådant som deltagarna hoppades få ta del av under det kommande året.
-- Mycket pengar och stor kärlek, skojar hon.
-- Fast stor kärlek har jag redan. Däremot blir man inte så fet på att göra bilder, säger Julia Sigurdson som även målar i färg och hoppas kunna utveckla porträttmåleriet framöver.
Att collagen inte kommer att hålla för evigt, i och med att de är framställda av veckotidningspapper, är hon medveten om.
-- Bilder behöver inte hålla i 1 000 år, då ska man bli skulptör och jobba i granit.
Men att göra egna konstverk av olika fotografers bilder kan väcka anstöt.
-- Det är inte enkelt och självklart att använda andras bilder, medger Julia Sigurdson men förklarar att hon klipper ned dem så mycket att det inte framstår som att bilden är stulen. Motiv helt fristående från varandra pusslas lekfullt ihop i nya sammanhang. Hon använder sig också gärna av motsatser, till exempel Buddha och en kristen ängel i samma bild. Eller varför inte en trave kvinnoskor, ett snörliv och en fängelsemur som ska leda tankarna till instängdhet.
Bakom varje bild finns en tanke, även om en bild ofta sägs säga mer än tusen ord.
Vilket är det vackraste ord du vet?
-- Sinnen är ett vackert och sensuellt ord, säger Julia Sigurdson.
Hennes favoritfärg är vinröd.