Fem stora tält på rad, 100 meter långa och med en takhöjd på 4,5 meter. Det är grundläggande för att Josefins jordgubbar ska ha bästa förutsättningar att växa. Inom ett par veckor räknar hon med att en första omgång bär ska ha mognat. Då inleds också självplockningen.
– Det ligger i tiden, jag provar och ser hur det går, säger hon och ser lugn ut.
Josefin är skåning i botten och träffade sin man Niklas när båda läste till lantmästare i Alnarp. För nio år sedan blev hon östgöte och parallellt med verksamheten på gården, jobbar hon som säljare inom växtodling.
Idén med självplock av jordgubbar, odlade på höjden, fick hon från en tidigare branschkollega.
– Han tyckte att det här skulle passa mig.
Varför då?
– För han märkte att jag var intresserad och vi utbytte många tankar, idéer och kunskap.
Hennes man har förstås också stöttat affärsidén.
– Ska jag trivas här uppe måste jag få göra min grej, säger Josefin som över sommaren tagit tjänstledigt från jobbet som säljare inom växtodling.
Att odla jordgubbar på höjden är inte särskilt vanligt, säger hon. Samtidigt är fördelarna stora.
– Det sparar jättemycket på kroppen, jag slipper ohyra och jag får inte jord på bären.
Idén har mötts väl av vänner och bekanta.
– Jag har inte hört en negativ respons, det är nästan lite läskigt för det kan vara just det som utmanar ens tänkande. Men jag känner mig trygg i mina tankar.
Hon har även en mentor i Skåne som odlar samma sorts jordgubbe, Malling Centenary. Till henne ringer Josefin när hon behöver råd.
– Jag litar extremt mycket på henne.
Förklara?
– Hon är givmild, tror på mig och har lång erfarenhet. Jag är jätteglad att jag fått lära känne henne.
Josefin berättar att hon investerat mycket pengar på att bygga upp verksamheten och att hon medvetet valt att köpa det dyraste odlingssystemet.
– Jag är ung och då tycker jag att jag ska satsa på det senaste. Om jag sköter det väl är det värt det.
Att odla i tält med högt i tak gör även innemiljön gynnsam, fortsätter Josefin som förklarar att risken för svampsjukdomar blir mindre.
Något som hon också är mån om är att försöka tänka i kretslopp. Därför leds nu allt vatten från rännorna under jordgubbstrågen vidare till en gödselbrunn, som i sin tur kan berika fälten.
– Jag vill ta vara på vattnet som innehåller mycket näring, säger Josefin Rosén.