– Jag har alltid varit jättenyfiken av mig och det finns så mycket som vi vet så lite om när det gäller rymden, säger Jonathan Ljungqvist när han berättar om sitt intresse för universum.
Det var när han som yngre började att titta på science fiction-filmer som frågorna kring rymdens existens väcktes hos den idag 18-åringe Vadstenabon. När det blev dags att söka till gymnasiet var valet enkelt.
– Vi hade en specialpedagog i årskurs 8 som tipsade mig om Rymdgymnasiet i Kiruna och redan då bestämde jag mig för att söka. Det brukar vara omkring 250 sökande till 30 platser, så det är inte så enkelt att komma in. De går inte bara på betyg utan även hur man är som person. Alla 15-åringar är ju inte beredda att flytta hemifrån så tidigt.
Men det var inget som avskräckte Jonathan, trots att skolan ligger 140 mil från familjen i Vadstena.
– Det var mest jobbigt för mamma, särskilt de två första åren. Men för mig var det inga problem. Nu är jag dock ganska trött på Kiruna. Man blir tidsmässigt helt vilsen av de mörka vintrarna.
Utbildningen är i grunden ett naturvetenskapligt gymnasieprogram med vissa specialinriktade kurser, så som astronautkunskap, astronomi och astrobiologi.
– Det kan handla om hur en rymdstation fungerar, att räkna ut avstånd mellan stjärnor eller hur kroppen påverkas uppe i rymden. Ofta vävs rymdkunskap även in i de övriga ämnena, berättar Jonathan.
Efter gymnasiet vill han plugga vidare och så småningom arbeta som astrofysiker och forska inom astronomi.
– Jag skulle vilja jobba på europeiska rymdorganisationen Esa. Eller Nasa, fast det vågar man knappt säga högt eftersom det är Esa som Sverige är medlemsland i, haha.
Drömmer du om att åka till månen?
– Både ja och nej. Det är inget som jag strävar efter, fast får jag möjligheten så kommer jag självklart ta den. Men den chansen är ju väldigt liten.
– Jag pratade med en astronaut för ett tag sen och han sa att det krävs ungefär 25 års utbildning för att ha en chans att få åka till månen. Man måste ha forskat väldigt mycket och vara specialist inom i stort sett alla områden.
Men känns det inte frustrerande att jobba med något som du med största sannolikhet inte kommer att få uppleva?
– Nja, inte direkt. Rymden är inte som en vanlig arbetsplats, så det får man vara inställd på och då acceptera att bara observera det.
Kommer människan nånsin kunna åka till Mars?
– Ja, det tror jag absolut. Det är en väldigt aktuell fråga som man forskar mycket kring nu. Man beräknar att resan tur och retur, inklusive ett par månader på planeten, skulle ta minst två år.