"Jag ville bli musiker"

Claes Westling tilldelades nyligen Vadstena kommuns kulturstipendium 2016 för hans mångåriga arbete och engagemang i stans historia. Men det genuina historieintresset har inte alltid varit en självklarhet.

Claes Westling har genom åren ägnat mycket tid åt Vadstenas historia.

Claes Westling har genom åren ägnat mycket tid åt Vadstenas historia.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2016-12-01 11:55

Historia är en stor del av Claes Westling liv. Förutom arbetet på landsarkivet och engagemanget i stadsmuseet, har han även skrivit böcker och skrifter om Vadstenas historia. Nyligen utsågs han dessutom till årets kulturstipendiat i Vadstena kommun.

– Det är jättekul att få en sån här uppskattning. Det är roligt när kulturarvet lyfts fram, säger stipendiaten.

Men det var inte förrän i sena tonåren som intresset för historia växte fram. Innan dess hade Claes fokus på något helt annat.

– Under skoltiden var jag inte alls intresserad av historia. Jag lyssnade på The Velvet Underground och drömde om att bli musiker. Historia var nåt som jag tog som en självklarhet och nåt som jag aldrig reflekterade över.

Det var inte förrän vid 17-18-årsåldern som Claes började lägga märke till stans äldre byggnader, och i och med det väcktes också en nyfikenhet över dess existens.

– Jag undrade varför just slottet och de här gamla husen fanns just här. Så jag bestämde mig för att gå en guidekurs och guidade en hel sommar om Vadstenas historia.

Och på den vägen är det. Drömmen om rockstjärnelivet lades på hyllan. Nu var siktet istället inställt på historia.

Claes började plugga till lärare med inriktning på religion och historia.

– Det var då jag kom i kontakt med arkiv för första gången, något som jag tyckte var väldigt spännande. Det var som att en helt underjordisk värld öppnade sig för mig. Jag insåg att det är i arkiven som vi kan finna svar på det vi söker.

1992 började han som arkivarie på landsarkivet – någon lärartjänst blev det alltså inte.

– Men att jobba på arkiv är nästan som ett lärarjobb. Här får vi också hjälpa människor, och dessutom undervisar jag en del i historia på Linköpings universitet.

Varför är historia så viktigt?

– För att det förklarar varför saker har blivit som de är. Jag gillar mest Vasa-tiden och det beror på att det finns så mycket i dagens samhälle som härstammar därifrån.

Hur stipendiepengarna på 25 000 kronor ska användas har Claes inte bestämt än, men han har ett drömprojekt som han skulle vilja förverkliga.

– Jag vill skriva om Vadstenas södra landsbygd; Borghamn, Rogslösa och Herrestad. Den södra kommundelen mot Omberg har varit väldigt befolkad genom åren, men det finns inte mycket skrivet om det, så jag tror att det går att gräva fram en hel del.

Claes Westling

Ålder: 52.

Bor: Rogslösa.

Familj: Fru och tre barn.

Sysselsättning: Arkivarie, landsarkivet.

Intressen: Historia och musik (pop och rock).

Bästa historiska plats i Vadstena: "Rådhuskällaren. Där har människor vistats sen 1400-talet och miljön är nästan den samma".

Aktuell som: Vadstena kommuns kulturstipendiat 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!