"Jag vill producera egen el"

Marianne Karlssons tänker sätta upp solceller på taket till Östra Rännevallen 18 i Vadstena. Hon har fått bygglov, ett beslut som rört upp känslor. Föreningen Gamla Vadstena har överklagat till länsstyrelsen.

Foto:

VADSTENA2012-10-04 06:30

Marianne Karlsson bor i sitt föräldrahem, vars äldsta delar är från 1700-talet. Trots flera ombyggnader har huset ett kulturhistoriskt värde, anser byggnadsantikvarie Marie Hagsten vid Östergötlands museum.

För Vadstenas innerstad gäller speciella regler från 1982 för vad man får göra med husen.

- Jag vill inte bo i ett museum, säger Marianne Karlsson och jag vill göra en insats för miljön. Jag vill faktiskt kunna producera min egen el.

Hon kontaktade kommunens energirådgivare för att få råd om energisparåtgärder. Förslaget blev att skaffa solceller eller att byta till energiglas i fönstren.

"Störande inverkan"

Hon sökte och beviljades bidrag från länsstyrelsen till en solcellsanläggning. Den ska placeras på tre takytor, två på boningshuset och en på garaget.

Sedan ansökte hon om bygglov.

- Stadsarkitekten var här och tittade och var helt negativ, jag blev bestört, säger Marianne Karlsson. Han tyckte att solcellerna kunde placeras på väggen. Men då förlorar man 20 procent i effekt.

I yttrandet från Östergötlands museum heter det att "solpaneler på takfallen får en störande inverkan i Vadstenas innerstad. Solpaneler är inte förenliga med den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen." I stället föreslås att panelerna placeras i trädgården och döljs av buskar, spaljéer och plank.

Marianne Karlsson har svårt att ta det förslaget på allvar.

Världen förändras

Vid sammanträde i juni beslöt bygg- och miljönämnden att ordföranden, Gary Sparrborn (M), skulle besluta om bygglovet, eftersom remisstiden för grannarna ännu inte hade gått ut. Bygglov beviljades några dagar senare.

- Reglerna från 1982 måste nog betraktas som föråldrade, säger Gary Sparrborn. Solceller existerade inte i sinnevärlden då och världen förändras ju. Om produktionen kan förbättras radikalt kan vi inte säga nej. Jag tycker inte att vi ska vänta tills krisen är här.

Solceller förstör inte själva byggnaden, de monteras ovanpå, påpekar han.

Ogiltig överklagan?

- Är kulturvärdet större än miljövärdet? undrar Marianne Karlsson. I kommunens energiplan betonas invånarnas engagemang och strävan efter självförsörjning.

I juli vaknade kulturnämnden och påstod att solpaneler på tak strider mot miljöreglerna för innerstaden.

I samma veva överklagade föreningen Gamla Vadstena bygg- och miljönämndens beslut att ge ordföranden rätt att besluta om bygglovet. Det strider, indirekt, mot plan- och bygglagen, anser föreningen.

Frågan är dock om föreningen ens har rätt att överklaga? "Ett beslut får överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom emot" står det i förvaltningslagen.

gerd.mellberg@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om