– Det var naturen och läget som förde oss hit. Huset hade potential och nu har jag gjort om alla ytskikt, rivit bort alla plastgolv och slitna tapeter.
I det lilla samhället Skedet, söder om Vadstena, bor Ida Magnusson och hennes dotter Agnes i ett ljusgrönt hus från 1939.
– När vi flyttade hit hade huset en gul tegelfasad från 60-talet, men under fanns den gamla panelen med spår av grön färg. Snickaren satte ny läkt, huset blev helt och fick bli grönt igen.
Ida och Agnes flyttade från Vadstena innerstad till huset för två år sedan. Det var landskapet som förde dem till Vadstena från Ljungsbro 2015.
– Jag har alltid sagt "här ska jag bo när jag blir gammal". Vi var ute och åkte och det var så vackert vid Bjälbo och Orlunda. Jag har varit mycket på Österlen tidigare och det var samma känsla här, en "fridkänsla". Det kändes som hemma.
Ida har alltid haft ett intresse för gamla saker och att finna olika ting på loppis.
– Det kommer från mamma. Hon har alltid värnat om vikten av estetik i hemmet.
Till skillnad från Ida bytte hennes mamma ständigt ut saker i hemmet och kasserade dem.
– Jag tyckte alltid det var konstigt att hon skulle byta kaffekoppar varje år.
Vardagsrummet hos Ida och Agnes är till bredden fyllt av saker, men allting har sin specifika plats och funktion.
– Jag har alltid "sakletat". Om något är vackert så bara dras jag till det.
Vardagsrummet går i varma toner, av rött, rosa, gult och brunt. Olika prylar samsas från olika tider och platser, stilar och material. Färgerna och mönstren gör att allt sluter samman som i en självklar symbios.
– Jag har faktiskt svårt att se färgkombinationer, jag inspireras mycket av andra. Färgerna på nedre plan tog jag exempelvis från ett barnrum på sociala medier. Det var så fina färger.
Ida beskriver att hon redan vid ett inköp ser platsen i hemmet framför sig. Hon får en tanke om var den ska stå och hur den ska användas.
– Det är ett liv av letande. Jag har exempelvis en ljusstake som jag inte kan sluta titta på, den har fina böljande former, jag dras till sådana saker. Den är udda här i rummet, men tillsammans med andra ting blir det en helhet.
Finns det någon grej du tycker extra mycket om?
– Jag kan inte säga en specifik sak utan tycker om allt lika mycket. Jag skulle inte vilja vara utan en enda sak. Sen kan jag byta ut saker, inte lämna bort, men ställa i ett skåp.
Brukar du leta efter något speciellt på loppis?
– Nej, men jag kan gå runt i flera timmar om jag aldrig har varit där innan. Är man ute efter ett ekonomiskt fynd så är man illa ute. Människor är mer medvetna numera, det känns som att många handlar second hand.
Om Ida behöver något nytt, tittar hon alltid på second hand först.
– Det kan ta tid men jag försöker ha tålamod.
Hon förespråkar ett cirkulärt beteende, att man lämnar vidare istället för att slänga.
– Det kan provocera mig enormt mycket när någon slänger fina saker på tippen. En gång låg ett par superfina trädgårdsstolar där när jag lämnade ris. Varför kan man inte lämna in dem på en återvinning istället för att slänga?
Ida försöker ha en ny livsstil.
– För mig är det viktigt att försöka dra sitt strå till stacken. Jag väljer mina utgifter och försöker rätta munnen efter matsäcken. Jag unnar mig också mer återhämtning än tidigare.
För Ida är kreativitet i hemmet också återhämtning.
– Jag trivs när jag får pilla med mina attiraljer, det är själsfrid.