Sex miljoner kronor ska barn- och utbildningsnämnden i Vadstena spara in på tre år.
Hur det ska ske samtidigt som kvalitén på utbildningen ska öka är skolpolitikernas nöt att knäcka.
I går höll de en work shop i samband med årets sista nämndsammanträde. 31 januari ska verksamhetsplanen fram till 2008 vara spikad, kanske kan kommande statsbidrag mildra sparbetinget.
Till sin hjälp har skolpolitikerna tjänstemännens sammanställning av de planeringsförutsättningar som gäller. förutom Östsams regionala utvecklingsplan finns de lokala förutsättningarna med minskande barnkullar och den aktuella skolplanen.
Till de speciella premisserna hör även att 90 procent av gymnasieeleverna bosatta i Vadstena pendlar till utbildningar i Motala.
Vadstenas skolplan gäller för 2006 till 2008, och på gårdagens möte ifrågasatte en del politiker om en sådan är nödvändig.
Dit hörde barn- och utbildningsnämndens ordförande Caroline Unéus (m) vars parti även på riksplanet har tagit ställning i denna fråga.
Hon tyckte att det räckte med de lagar och förordningar som finns ändå.
Förvaltningschefen Christer Lordh pekade dock på svårigheten att skolplanen täcker all utbildningsverksamhet inom kommunen.
Verksamhetsplanen räcker knappast i det fallet eftersom den endast gäller det kommunen är huvudman för, exempelvis inte friskolan Vadstena College.
Caroline Unéus betonade att samarbetet med näringslivet måste bli bättre, både när det gäller Komvux och gymnasielinjerna. Utbildningarna bör svara mot vad arbetsmarknaden i västra länsdelen behöver.
Andra diskussionspunkter var den nya lagen om kommunernas uppföljningsansvar för ungdomar upp till 20 år och arbetsmiljöarbetet.
Politikerna ville lyfta fram klassrådens roll för demokratin. Tanken på ett Föreningens hus diskuterades, men än finns ingen plats föreslagen.