I samband med att de första ukrainska flyktingarna anlände till Vadstena i mars gick Linn ut i sociala medier och sökte personer som kunde tänka sig att bidra med sina kunskaper.
– Jag fick svar genast och fick ihop en väldigt kompetent grupp, säger Linn.
– De flesta är lärare, flera pensionerade. Några har erfarenhet av SFI och det finns eldsjälar med erfarenhet av människor från andra länder, fortsätter hon.
Biblioteket i Vadstena och Folkuniversitetet driver sedan tidigare två språkcafé-grupper. Nu finns det ytterligare en.
Linn berättar att ett 20-tal ukrainska vuxna med barn kom till den första träffen.
– De utstrålade mycket glädje. Vad de bär inombords kan jag inte ens föreställa mig, men det kan vara skönt att få komma undan de tankarna. Det blev en öppen stämning från båda håll.
Då Linn själv arbetar som konstnär, samt museipedagog och guide i Vadstena och i Norrköping, har hennes roll i uppstarten varit administrativ. Samtidigt, säger hon, var det hennes sätt att kunna bidra med något.
– Det finns inget tvivel om att språket är första steget att komma in i samhället och det är minst lika viktigt att få ett socialt sammanhang, säger hon om språkcaféets funktion.
Träffarna följer alltid ett tema. Linn förklarar att det kan innebära allt från att sprida samhällsinformation till att gå igenom de vanligaste svenska hälsningsfraserna, eller prata om vad olika livsmedel heter i affären.
Något som också kan bli aktuellt med träffarna är att gå guidade turer, eller promenader, i Vadstena.
Men för att bli volontär finns vissa riktlinjer som är viktiga att följa och som Linn tillsammans med ett tiotal frivilliga kommit fram till.
– Vi tränger oss inte på med språkverksamheten, eller ställer för privata och personliga frågor.
Att bli vän med någon är tillåtet, men det ska vara frivilligt från båda håll. Linn framhåller också att man som volontär bör tänka efter hur personligt engagerad man vill bli, utifrån vad man klarar av.
Bibliotekschef Tony Melander upplever att språkcaféerna fyller en viktig funktion för nyanlända, i väntan på SFI. Han säger också att sammankomsterna i Vadstena lockar besökare varje onsdag.
– De känner dels att de är välkomna och får också något slags grepp om var de hamnat. Det här är en av de viktigaste saker vi gör på biblioteket, säger han.