Hon löste gåtan om böckerna

Vem har författat de gamla blomsterbiblarna på landsarkivet? Det är en fråga som arkivarien Emma Hagberg ställt sig i över ett år. Nu har hon funnit svaret på gåtan.

Innan Emma Hagbergs efterfoskning var den här tidningsartikeln från 1972 det enda som landsarkivet visste om böckerna.

Innan Emma Hagbergs efterfoskning var den här tidningsartikeln från 1972 det enda som landsarkivet visste om böckerna.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2017-02-19 10:00

På landsarkivet i Vadstena finns tre så kallade blomsterbiblar bevarade. Böckerna innehåller beskrivningar av märkliga okända växter, en almanacka där november och december består av 32 dagar och kartor där svenska orter har bytt plats med varandra.

För personalen på landsarkivet har böckerna länge varit ett mysterium. De så kallade blomsterbiblarna är gjorda av papp och inklädda i säckväv. Text och bilder är skrivna med bläck. Något författarnamn finns inte och inte heller något årtal.

– Det enda vi har haft att utgå ifrån var en tidningsartikel från 1972 där det stod att biblarna var från 1800-talet och att de är tillverkade av en patient på Vadstena hospital, säger Emma Hagberg, arkivarie på landsarkivet.

För ungefär ett år sedan bestämde hon sig för att titta närmare på de mystiska böckerna. Via sociala medier publicerar landsarkivet då och då berättelser från arkivet, och här skulle blomsterbiblarna platsa, tänkte Emma med förhoppning att ganska enkelt få fram information om dem. Men riktigt så blev det inte.

På en av böckernas första sida lyckades Emma tyda ett namn: Bror Edström. Det blev utgångspunkten i arkivariens sökande. Men någon Bror Edström gick inte att spåra i det gamla sjukhusarkivet.

Emma försökte leta efter fler evenutella spår i böckerna, men inte heller det ledde någonstans.

Till slut gav hon upp och la forskandet på hyllan. Men så strax före jul när hon letade material till landsarkivets kommande vår- och sommarutställning, bestämde hon sig för att ta en titt i böckerna igen.

– Jag ville veta vilka av de här växterna som var verkliga och inte. Jag googlade på "mannabrox", som är en av de växter som förekommer i böckerna, och fick träff.

Det visade sig att liknande böcker av samma författare finns bevarade på Psykiatriska museet i Västervik.

– Det kändes fantastiskt. Jag blev väldigt glad, berättar Emma.

Vem var Bror Edström?

– Min teori är att "bror" inte är ett förnamn, utan att det var författarens bror. Han hette Edström i efternamn.

Med hjälp av kyrkböcker, journaler och kommunarkiv har hon nu kunnat kartlägga mannens liv.

– Han led av primär demens och kom till Vadstena hospital 1896 och flyttades till Västervik 1915. Han dog 1918, 42 år gammal. Jag tror att de här böckerna var en fritidssysselsättning för honom.

Emma Hagberg kommer att berätta mer om de mystiska böckerna och om författarens liv i samband med en föreläsning på landsarkivet den 22 mars.

– Det har varit jättekul att se hur mycket man kan få fram om en okänd person med hjälp av journaler och olika arkiv. Den här mannen levde ett spännande liv innan han blev sjuk, och det kommer jag att berätta mer om under föreläsningen.

Föreläsningar på landsarkivet

Onsdag den 22 februari: Göran Henriksson berättar om hur ett skepp fyllt med krigsfångar strandade på Bornholm 1706.

Onsdag den 22 mars: Emma Hagberg berättar om de mystiska blomsterbiblarna och författaren bakom.

Onsdag den 22 april: Nina Sjöberg, doktor i kyrkohistoria, berättar om hur Birgittas uppenbarelser kan lära oss mer om livet på 1300-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!