Hon lade grunden för yoga i fängelset

Vadstenabon Eva Seilitz har varit med och tagit fram ett framgångsrikt recept med yoga för de som sitter i fängelse. Men snart kliver hon åt sidan.

Dotterns hund Rambo till vänster och Evas hund Alfons till höger.

Dotterns hund Rambo till vänster och Evas hund Alfons till höger.

Foto: Jonas Carlsson

Vadstena2016-08-01 11:30

– Krimyoga har varit ett kall för mig, säger Eva Seilitz.

Eva Seilitz kom i kontakt med yoga redan på 1970-talet. Men det skulle dröja ett tag innan det hamnade i fängelsemiljöerna. På 1990-talet, när hon bodde i Rimbo i Uppland, blev hon tillfrågad om hon ville instruera i yoga på Norrtäljeanstalten. Hon tackade ja och sedan var snöbollen i rullning.

– Det blev så pass populärt och det blev större och större klasser. Då bestämde huvudkontoret att man ville ha en utvärdering, säger hon.

Krimyogan blev nationell 2008 och då blev Eva nationell yogasamordnare för kriminalvården, krimyogan. Då började hon på huvudkontoret i Norrköping och flyttade till Omberg och senare in till Vadstena.

– Jag började producera material, jag blev en yogaproducent och en yogabyråkrat, säger Eva.

Eva har både varit instruktör på fängelser och häkten i hela landet, och utbildat mer än 500 vårdare under sin tid på Kriminalvården. Mängden människor som hon har hjälpt både direkt och indirekt kan alltså vara många. Folk hör av sig till henne ibland för att tacka för att de kommit bort från den kriminella livsstilen.

– En kille satt inne för mord och var tungt kriminellt belastad. Han säger att yogan räddade hans liv, säger Eva.

Det kan också verka lugnande när man väl sitter i fängelset. Under Evas tid i Norrtälje hade personalen en gång glömt att låsa in internerna. Men istället för att ställa till med en massa oreda, så hade internerna det trevligt i de gemensamma utrymmena, de bakade, såg på film och pratade om yoga.

– De sade att om vi inte hade lärt oss yoga hade vi inte gjort så här, uppger Eva.

Men vad är det då som händer i kroppen som gör att yogan kan vara så framgångsrik? Naturligtvis krävs andra insatser också, men yogan kan spela en viktig roll. Någon som exempelvis begår sexualbrott eller våldsbrott kan ha spänningar och stress som släpper när man ägnar sig åt yoga. Det kan göra att de känner sig mer lugna i sig själva och då inte utgör en lika stor fara för andra.

– Minnen, trauman, allt sitter i kroppen. Det handlar om att släppa försvaret, spänningar, komma ner djupare och att de ska känna sig trygga, förklarar Eva.

Nu har det blivit dags för Eva att lämna över skutan till någon annan som får fortsätta ansvara för krimyogan. Vid årsskiftet går hon nämligen i pension. Men det händer fortfarande spännande saker under de sista månaderna i tjänst. Det kommer ut en studie som handlar om krimyogans effekter och Eva har tillsammans med Josefin Wikström och Maria Johansson skrivit en stor manual i krimyoga som hon ska lämna vidare till framtida generationer.

– Det är det mest pedagogiska materialet som någonsin gjorts om yoga, menar Eva.

När hon går i pension ska hon istället fortsätta med något som hon jobbat med ideellt sedan tidigare, nämligen pilgrimsyoga i Vadstena, något hon gjort i samarbete med Pilgrimscentrum. Vem som helst är välkommen på yogan på Pilgrimscentrum, men hon försöker kombinera de ideal som finns för pilgrimer när hon gör yogaprogrammet.

– Jag synkar pilgrimstanken med yogans väsen, säger Eva.

Hon tolkar då vissa begrepp från pilgrimsrörelsen in i yogan.

– Frihet, då gör jag ett pass med lite fria öppna övningar. Enkelhet, då gör jag enkla övningar för att motverka reumatism, säger hon som två exempel.

Krimyoga

Allting började med att Eva blev tillfrågad om hon ville instruera i yoga på Norrtäljeanstalten.

2008 blev Eva nationell samordnare för yoga i kriminalvården.

Den formen av yoga man är mest inriktad på kallas hatha yoga - en fysisk yoga.

Konceptet har fått gehör internationellt och framträdande personer inom området i USA, exempelvis James Fox, är intresserade.

För den som vill pröva på hemma finns instruktioner för Krimyoga på Youtube.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!