Shakespearefabriken, Rosteriet och Motala kommun är bara några av de verksamheter som Carin skapat och formgivit grafiska produkter åt. Hennes intresse för att uttrycka sig i färg och form började tidigt.
– Jag har ju målat och tecknat sedan jag var liten, så det har alltid varit med. Sedan gick jag estetiskt program på gymnasiet, och efter det har jag alltid, på ett eller annat sett, haft en egen ateljé för mitt måleri.
Efter studenten har arbetsplatserna avlöst varandra – screentryckeri, tidning, reklambyrå och tillverkning av dekor till bilar. 2016 valde hon att säga upp sig från sin tjänst och satsa på det egna.
– Det var kreativiteten som jag ville åt. Och där jag var fanns inte den möjligheten, utan allt blev mer fokuserat på produktion. Då är det liksom inget kul.
Under tiden hon studerade en grafisk utbildning i Sunne träffade hon sin blivande man som kommer från Vadstena.
– Jag är väldigt nöjd med att ha hamnat här. Det är något speciellt med slätten och vattnet. Det är en helt annan atmosfär här.
Hur menar du?
– Man hjälps åt på ett annat sätt. Jag har hört från personer som arbetar på andra orter, att man samarbetar mer med varandra här utan att konkurrera. Och jag tror det ligger något i det.
Carin berättar om ett exempel när hennes samarbete med Rosteriet i Vadstena gav henne jobb på andra sidan Vättern. Närmare bestämt i Hjo.
– Det började på ett kafé där man sålde Rosteriets kaffe. Mitt namn stod på förpackningen och efter det hörde en kvinna av sig från Visit Hjo som ville att jag skulle göra jobb åt dem.
Det hela slutade med att Carin bland annat har uppdaterat och utvecklat deras grafiska manual.
Carin skapar allt ifrån foldrar, tidningar och utställningar. Men att få göra logotyper är något som ligger henne lite extra varmt om hjärtat.
– Det är liksom klurigast på något vis. Det roliga är också att man får träffa många olika branscher, många är engagerade egenföretagare, säger Carin.
Hon har själv skapat logotyper till Munkebo gård, Vadstena skulpturpark, Vadstena konstgjuteri och Adolfsnäs handelsträdgård.
– När man håller på med måleri kan man ha sitt egna uttryck, men när det gäller det grafiska så handlar det om att det ska bli så bra som möjligt för kunden.
Igenkänning och konsekvens är hennes ledord.
– Det är många som inte förstår hur viktigt det är med formgivningen när man vill nå ut med sitt budskap. Ibland kan jag bli lite irriterad när man ser något som är gjort i Word med en pytteliten bild, skrattar Carin och fortsätter:
– Men när man får förtroendet att vara med hela vägen och skapa en helhet känns det väldigt bra.
Hur är det att arbeta i en tuff bransch på en liten ort?
– Jag har jobbat extra inom vården under många år. Men nu på senare tid har det blivit mycket att balansera, så nu ska jag vara mer flexibel. Målet är att jag ska klara mig helt på det grafiska, men det är ju som sagt inte jättelätt. Men man når ut desto mer man gör, helt klart.
Vad är din grej?
– Jag använder mig mycket av vektorbanor. Tecknar för hand och sedan plockar över det i datorn för vidare behandling.
Carin är med i nätverket Kvinnliga entreprenörer i Vadstena sedan start.
– Vi sitter ju i våra egna bubblor och ofta är vi ensamma i våra företag. Det har varit en viktig grej att få upp ögonen för varandras verksamheter. Man får helt enkelt kontakt med de som man kanske tidigare inte kommit i kontakt med, säger Carin.