Skolverket har sedan hösten 2018 beslutat att programmering ska finnas med i undervisningen från förskolan upp till gymnasienivå. Av alla dessa 100 000 lärare som inryms i detta spann saknar ungefär 95 000 kunskaper om programmering.
Per Bodelius är själv lärare i matematik och musik på Kungshögaskolan i Mjölby. Han har enligt vad han själv beskriver, sysslat en hel del med programmering. För ett antal år sedan kom han i kontakt med Live Code, ett nytt verktyg för programmering, som enligt Per kan lärare efter en dags utbildning utveckla enklare appar att använda i mobilen.
Per Bodelius har författat ett digitalt läromedel som med Live Code som bas ger eleverna en möjlighet att skapa appar. Fortbildningen ger då lärare en grund för att kunna undervisa i programmering.
Vad är tanken med den här fortbildningen?
– Min utgångspunkt är, att ska man jobba med programmering i skolan kan man inte räkna med att 20 elever sitter som tända ljus och tycker det är jättekul att skriva kod. Jag tror inte själva kodningen är kul men kan man koppla det till att man gör applikationer, utvecklar och formger det.
– Det här är ett sätt att testa lite också och se att vi har gått ut och erbjudit möjligheten att fortbilda sig. Sedan är tanken att följa upp det med att de testar läromedlet. Sedan kan man klara sig ganska bra. Det finns också mycket hjälp på nätet att hämta. Vi började med det här för ett år sedan då vi körde ett testprojekt förra våren, på Zederslundsskolan.