Det nya läget kommunen står inför innebär att nästan 29,5 miljoner kronor måste sparas på tre år om kommunens resultatmål och skattesats ligger kvar såsom nu.
– Effektiviseringar har hittills använts för besparingar, säger Birgitta Calén.
Nu krävs fler åtgärder. Det finns en resultatutjämningsreserv på 10,5 miljoner kronor och ur den kan maximalt sex miljoner tas 2021. Att ändra resultatmålet tillfälligt skulle skapa ett lite lägre besparingskrav. Ytterligare effektiviseringar är ännu ett sätt att spara pengar. Ökad samverkan med andra kommuner och regionen kommer att göras som ett led i effektiviseringsarbetet.
Som sista utväg finns skattehöjning som en möjlighet.
– Det känns inte aktuellt. Jag tror inte det är en framgångsfaktor, säger kommunstyrelseordförande Peter Karlsson (M).
Inte heller Anders Hedeborg (S) tror på skattehöjning i detta läge.
– Skattekortet är inte det vi ska använda i det här läget, säger han.
Coronapandemins effekter i världen, Sverige och kommunerna är svåra att uppskatta. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) använder begreppet "global konjunkturkollaps" och det som innan coronautbrottet bedömdes bli en mild lågkonjunktur förväntas nu bli en lågkonjunktur som kommer att hålla i sig till 2023.
Utifrån SKR:s nya skatteunderlagsprognos har en ny beräknad budget tagits fram i Vadstena kommun.
– Redan i budget för 2020 hade vi börjat göra besparingar, säger Peter Karlsson.
Det nya scenariot bygger på minskade skatteintäkter. I det ingår förutom följderna av Corona att befolkningen minskat och färre betalar skatt i kommunen samtidigt som statliga utjämningssystem när det gäller kommunens inkomster och kostnader innebär att Vadstena kommun måste betala pengar till staten.
– Innan corona var vi plus minus noll här, säger Birgitta Calén.
Birgitta Calén påpekar att Vadstena är en kommun med välskött ekonomi. Innan VA-system och reningsverket köptes tillbaka från Motala kommun hade Vadstena kommun inga lån. Det innebär att det finns ett låneutrymme.
– Men det finns ju också ett tak för låneutrymmet så det gäller att investera i rätt saker, säger Peter Karlsson.
I nuläget finns inga planer på att stoppa planerade investeringsprojekt som innebär byggande av ny skola och sporthall och att bygga om Rådhustorget. Eventuellt kommer anpassningar att göras.
– Kan vi göra det billigare, smartare och bättre ska vi göra det, säger Peter Karlsson.
Investeringar behöver göras för att kommunen ska vara attraktiv och kunna öka sin befolkning.
– Samhället måste fortsätta utvecklas och då gäller det att navigera rätt, säger Eivor Folkesson (MP).
Budgetberäkningen är baserad på hur det ser ut i nuläget och kan förändras. Samtidigt som besparingar måste göras menar de att man inte bara kan bromsa utan att man samtidigt måste gasa och jobba vidare med planerade investeringsprojekt.
– Det här är coronapåverkade siffror, men det kommer ju ett liv efter corona och då måste man också vara beredd, säger Birgitta Calén.
Nu kommer en tid för de politiska partierna ta sig an den ekonomiska krisen. Peter Karlsson hoppas på lösningar där man kan enas om över partigränserna. Men först behöver alla ta till sig hur det ser ut.
– Ta in, förstå och sedan handling, säger Peter Karlsson.