Anneli Lundgren, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen, är mycket glad:
– Det är fantastiskt roligt att vi har fått pengar till att restaurera! Hagebyhöga har jag länge försökt jobba med, men det finns ingen möjlighet att göra det på en ordinarie budget.
Hon fortsätter:
– Så det är en arbetsseger att vi till slut har fått pengar.
Länsstyrelsen skriver att det är åkermark som ingår i Hagebyhöga kalkkärr som ska restaureras. Man hoppas att orkidéer ska växa i den gamla åkermarken.
– Och för att få alla orkidéerna på plats måste man plocka bort hela matjordslagret, det är jättejättedyrt att jobba med i de här miljöerna. Så det är fantastiskt att vi kan utöka naturvärdena där på detta sätt.
Enligt Annelie Lundgren har kalkkärr en väldigt speciell flora.
– Och den är inte alls gynnad av näring, utan det är en väldigt karg plats. Det är väldigt begränsat av att det är kalk i marken. Blir det för mycket näring i marken kommer det mer bredbladiga gräs och kanske hundkex och lite mer större gräs.
Hon fortsätter:
– Och så är det på den gamla åkern, där det mer är åkerflora. Vi köpte in åkern för mer än 10 år sedan. Om man tar bort det översta matjordslagret så ligger kalklera strax därunder. Tar vi bort det översta matjordslagret så borde vi få den här karga, näringsbegränsade floran att kunna sprida sig så att vi får orkidéer och kalkkärrgrynssnäckor. Det här är en av de mest exklusiva naturmiljöer vi har i Östergötland. Vi har så små, små arealer och det är så stora naturvärden.
Arterna finns redan i Hagebyhöga och man ger nu rätt förutsättningar för spridning genom att utöka ytan de kan växa på säger hon. Hon uppger att det tar cirka 10 år innan man har en flora som ser ut som ett kalkkärr.
– Det kommer inte att se färdigt och vackert ut precis under projektperioden, det tar lite längre tid.
Arbetet som ska göras är enligt henne visionärt eftersom man gör stora arbetsinsatser för att skapa en viss sorts förutsättning som inte finns i naturen. Vanligtvis vårdar de det som redan finns.
Projektet är enligt Länsstyrelsen Östergötland en del av det av dem ledda projektet "Life RestoRED" i vilket nio länsstyrelser ingår. Det är dessa som tillsammans med Naturvårdsverket har beviljats projektmedel av EU, totalt cirka 14,5 miljoner euro. I Östergötland kommer det även vara projekt i kommunerna Söderköping, Ödeshög, Boxholm och Kinda.