Här går de flesta 14-åringarna i kyrkan

80 procent av Vadstenas 14-åringar väljer att konfirmeras. Det är mer än dubbelt så många än rikssnittet.

Olle Andersson är en av årets konfirmander. För honom har det alltid varit en självklarthet att konfirmeras.

Olle Andersson är en av årets konfirmander. För honom har det alltid varit en självklarthet att konfirmeras.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2016-10-14 21:02

I församlingshusets källare luktar det nygräddade våfflor. Klockan har precis slagit 7 och Vadstenas blivande konfirmander är redan uppe. Varje fredag äter de gemensam frukost innan skoldagen börjar.

– Det är kul att komma hit, säger Olle Andersson som går i årskurs 8 på Petrus Magni.

För honom har det alltid varit en självklarhet att en dag konfirmeras, likaså för hans närmaste vännerna.

– Vi får göra resor och andra aktiviteter. Vi brukar även samlas här i lokalen och bara hänga ett par timmar. En fredag i månaden har vi till exempel så kallade temamässor i Klosterkyrkan. Då spelas sån musik som vi gillar och så får vi vara med och spela och sjunga om vi vill. Vi utgår från olika delar av frälsarkransen.

Är det bara aktiviteterna som gör att du vill konfirmera dig?

– Nej, tron spelar också in.

Långt över rikssnittet

I Vadstena församling har man de senaste tio åren satsat extra mycket på just konfirmations- och ungdomsverksamhet. I våras valde 80 procent av Vadstenas 14-åringar att konfirmeras. Det kan jämföras med rikssnittet som ligger på 34 procent.

– Det är jätteroligt, och jag är verkligen stolt över det. Våra ungdomsledare gör ett bra jobb, säger kyrkoherde Thorbjörn Ahlund.

Varför lyckas ni få så många ungdomar att konfirmera sig?

– Tidigare var vår undervisning väldigt traditionell, men när vi bestämde oss för att lägga extra resurser på konfirmationsverksamheten så valde vi ett mer fritt undervisningssätt som bygger på ungdomarnas egna initiativ. De sitter redan tillräckligt i skolbänken, så vi tror att det här tillvägagångssättet är bättre.

Viktigt med delaktighet

Peter Wigren, ansvarig för församlingens ungdomsverksamhet, och Johanna Olovson, fritidsledare, är de personer som arbetar mest tillsammans med ungdomarna. De ser inte sig själva som ledare, utan snarare som möjliggörare.

– Det är ungdomarna själva som kommer med förslag på vad de vill göra, och sen försöker jag och Peter göra verklighet av det. På så sätt får konfirmanderna känna sig delaktiga, säger Johanna Olovson och berättar bland annat att det är konfirmanderna själva som infört den andakt som hålls i slutet av varje fredagsfrukost.

– Självklart måste vi förhålla oss till kyrkans krav på vad som ska uppfyllas inom konfirmationsverksamheten, men vi låter ungdomarna själva leda in på de områdena, säger Peter Wigren.

Någon särskild grupp för konfirmander har församlingen inte, utan här är alla ungdomar välkomna.

– Vi har en del gamla konfirmander som fortfarande kommer hit, även några i årskurs 7 brukar vara med, säger Peter Wigren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!