Här får de skoltrötta en ny chans

Corren skrev för en tid sedan att 24 av 116 elever i Petrus Magniskolans årskurs nio uppvisat icke godkänt i ett eller flera basämnen under hösten. Biträdande rektor Christina Billemar sade i samband med detta att hon anser att det är en oroväckande situation som måste tas på största allvar.

Foto:

Vadstena2007-03-08 00:00

Sedan några år tillbaka finns ett resursteam på skolan med specialpedagoger, speciallärare och assistenter som aktivt jobbar med skolans ungdomar redan från årskurs sju, och för närvarande får 63 elever specialundervisning.

Enligt specialpedagog Anders Hagård har många av dessa elever koncentrationssvårigheter, det kan handla om allt från sociala problem till läs- och skrivsvårigheter.

På gott humör

De elever som är i behov av det, kan även få hjälp av assistenter på skolan som följer med i den dagliga verksamheten och stöttar.

Åsa Lindholm är en av dessa assistenter som dagligen möter ungdomar med olika bekymmer, som i sin tur visar sig i studierna.

- Arbetet kräver att man själv är på bra humör, man kan inte gapa och skrika utan måste lirka med eleverna för att få dem att må bra. Och det ger väldigt mycket när man lyckas, säger hon.

Tar stopp för en del

Speciallärare Lena Rydenlund möter sina elever i klassrummet där hennes främsta uppgift är att undervisa och peppa dem till att vilja studera. Här får eleverna också möjlighet att i lugn och ro, i egen takt, läsa upp sina ämnen. Tack vare små grupper kan lärarna lättare se till var och ens behov.

- Jag vill tro att unga människor har en inneboende längtan att vilja vidare men det är något som gör att det för en del tar stopp, säger Lena Rydenlund.

Svårt vara ung

Hon tror generellt att det i dag kan vara svårt att vara ung med tanke på all information och intryck som vi dagligen matas med i samhället, information som kan vara svår att ta till sig och även smälta.

- Och skolan är stressig. Det behövs inte mycket för att man ska tappa fotfästet, tror Anders Hagård.

Vill jobba mer praktiskt

Något som också blivit mycket populärt på skolan är den verkstad som assistent- och teknikhandledare Göran Nilsson ansvar för. Hit kan elever få komma och praktiskt skapa med händerna. Att få bryta av studier vid skolbänken kan skapa en annan motivation att ta itu med det teoretiska arbetet senare.

Mer musik och drama

Men resursteamet skulle önska att det fanns större förutsättningar för praktiskt arbete. De önskar sig utökad tid i musik och tror även att drama vore ett tilltalande ämne på schemat.

De att skolan i dag är alldeles för teoretisk.

De ogillar också det nuvarande betygsättningssystemet som inte bara framkallar stress hos eleverna utan också hos lärarna.

- Det är en fruktansvärd situation att hamna i när det finns elever som gjort sitt absolut bästa och jobbat och jobbat men ändå inte kan få godkänt, säger speciallärare Kina Falk och får medhåll av kollegan Lena Rydenlund.

- Och samtidigt har vi i uppdrag att stärka deras självkänsla, det är ingen lätt ekvation. Betygssystemet är inte bra. Det knäcker många, säger Rydenlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om