En som kan ge en bakgrund är Kyrkoherde emeritus Torbjörn Ahlund.
– Jag vet bara det att när man då upptäckte de här målningarna i taket vid renoveringen, 1979 - 83. Men då hittade man bland annat den här lilla spännande sekvensen. Med dels en lite skiss på hur en ornamentik skulle kunna se ut och jämte den lilla skissen är det då en liten streckgubbe.
– Jag tänker mig, men det är ju mer min vilda fantasi, att verkmästaren kom förbi och så hade han någon anställd eller elev. Så målar han, gör han en skiss – så där ska du måla! Sedan går han därifrån och eleven eller den anställde blir sur och målar en karikatyr av verkmästaren. Varvid han målar över den så ingen ska se. Den sista berättelsen är en helt fri tolkning. Figuren är ju väldigt rolig och väcker alltid stort intresse när man pekar på den, när man äntligen upptäcker den. Det var också därför de tog fram den lilla knappen. Som är lite kul.
Hur gick det till?
– Det vet jag faktiskt inte. Det var före min tid. Men det var väl någon rolighetsminister som upptäckte att det här är väldigt kul och alla som har sett den blir ju väldigt fascinerade och ska visa sina släktingar och vänner.
Eva Nyström Tagesson, antikvarie på länsstyrelsen Östergötland berättar om den stora renoveringen i Klosterkyrkan 1978 - 83 och om hur den lilla gubben hittades.
– Det var jag som upptäckte den. Jag var på plats då som konservatorsassistent.
När man skulle renovera sprickor och annat i valven så hittade man målningar under nyare lager puts. Under 1880-talet hade man den senaste renoveringen och från den tiden fanns en uppteckning om att man skymtat måleri som man inte trodde var från medeltiden utan att det var av yngre datum.
– Då beaktade man inte det av någon anledning utan bara putsade över allting. När man sedan står där mitt under renoveringen så upptäcks de här målningarna. En expert från Riksantikvarieämbetet kommer ner och konstaterar att det är medeltida måleri av samma typ som finns i en stor del av Östergötland. De sa då att det här kan ni inte bara putsa över igen.
All överliggande yngre puts togs bort och man frilade försiktigt det gamla måleriet som låg under.
– Jag fick rekonstruera de partier som saknades. I samband med det så var det lite måleri som stack ut, som inte var där det borde vara. Bland annat några fantasifulla blomruskor och fågelliknande figurer och så kom den här lilla figuren kom upp. Den har aldrig varit menad att synas. Det här måleriet är att betrakta som ett litet klotter.
Vilket år var det gubben kom till?
– Kyrkans valv stod klara 1420. Sedan invigdes kyrkan 1430.
Vad är din teori om figuren?
– Den här lilla gubben, fåglarna och de andra små klottermotiven, ligger under vitkalkningen. Direkt på det gråa putsbruket. Så när de gjorde det här så visste de att nu ska vi snart måla över det här med ett antal lager kalk. Sedan ska det dekoreras. När det här kom fram tyckte många att det var lite roligt, lite speciellt. Då valde vi att låta det stå framme.
Är det en karikatyr av någon?
– Nej, den är så enkel. Den är gullig och rätt fin. Det är en enkel streckgubbe. Med en medeltida kjortel, som de var klädda i på den tiden. Det kan vara en av murarna eller målarna som har lämnat ett litet ”självporträtt” i valvet. Några namngivna personer från byggnadstiden finns som Sune murare och Tyrgils murare, kanske det är någon av dem som gjort den lilla gubben?