Fyra föreläsningar i Vadstenaföreningens höstprogram

Vadstena Föreläsningsförening ställde in fyra föreläsningar i våras på grund av pandemin. Föreläsningarna ges istället nu i höst.

Vadstenaparet Sofia och Peter Asthamn är två av höstens föreläsare hos Vadstena Föreläsningsförening. De flesta av föreningens föreläsningar äger rum i Vadstena Folkhögskolas samlingssal Arken.

Vadstenaparet Sofia och Peter Asthamn är två av höstens föreläsare hos Vadstena Föreläsningsförening. De flesta av föreningens föreläsningar äger rum i Vadstena Folkhögskolas samlingssal Arken.

Foto: Arkivbilder/Katarina Hydén Bilden är ett montage

Vadstena2020-09-21 10:00

Höstsäsongen inleds i konstens tecken den 29 september med författaren Anna Laestadius Larsson som skrivit en bok om konstnären Hilma af Klint. 

Vadstena Föreläsningsförenings ordförande Ingegerd Lindaräng påpekar att af Klint på sistone har uppmärksammats mycket för sina abstrakta verk präglade av en viss mystik.  

– Så det tror jag blir riktigt spännande.

En känd radio- och tv-personlighet kommer hit den 6 oktober, nämligen musikjournalisten Camilla Lundberg. 

– Hon kommer att föreläsa om Beethoven som fyller 250 år i år. Och vi samarbetar med Vadstena Sång och Pianoakademi, så någon av dem spelar någonting av Beethoven, säger Ingegerd Lindaräng.

Det är alltså ett samarrangemang med Sång och Pianoakademin och Lindaräng vill också framhålla att det är tack vare konsertarrangören Karl Olof Eklund som föreningen har fått tag i Camilla Lundberg. 

Föreläsningen den 13 oktober handlar om Dahlströmska gården i Vadstena. Makarna Sofia och Peter Asthamn som driver den talar under rubriken "Att värna historien och framtiden - Dahlströmska gården".

Naturfilmaren Ingemar Lind, som är en återkommande gäst hos föreningen, avslutar säsongen den 20 oktober med en visning av sin film om sångfåglar.

Ingegerd Lindaräng säger att föreningen noga följer bestämmelserna för folksamlingar och att betalningen sker utomhus, eller via Swish. Enligt föreningens webbsida är det inget fika, inte heller något samkväm efteråt. Stolarna placeras glest.

– Sedan får vi se om man från Folkhälsomyndigheten bestämmer att det får vara 500 personer istället för 50, säger Lindaräng. Hon säger också att det kanske ändå inte kommer mer än 50 personer.

– Men det gör ju ingenting om det blir fler som man kan ta in.

Kulturen måste vi ha för att leva anser Ingegerd Lindaräng.

– Och det här är fyra fina föreläsningar som hjälper oss att leva med lite sol i hjärtat.

Lindaräng säger att folk är hungriga efter kultur.

– Håller vi bara avstånden och så, så tror jag att vi verkligen kan finna riktiga högtidsstunder under hösten.

Höstens föreläsningar:

29 september: "Hilma af Klint - en gåta".

6 oktober: "250 år sedan Beethovens födelse". I Vätternkyrkan, fri entré.

13 oktober: "Att värna historien och framtiden - Dahlströmska gården".

20 oktober: "Om fåglarnas sång - Sångfåglar".

Med undantag för den 6 oktober är lokalen Arken på Vadstena Folkhögskola. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!