Han kan bli Årets Möteskock

Den femte februari ska Emil Fyhr representera Starby Hotell i samband med Årets Möteskock på Venue 81 i Stockholm. Det blir första gången som han kommer att laga mat live och inför en jury.

Nya idéer och smaker testas i Starby-köket inför tävlingen.

Nya idéer och smaker testas i Starby-köket inför tävlingen.

Foto: Rita Furbring

Vadstena2019-01-27 08:00

Drygt 20 kockar från olika konferenshotell i landet kommer att delta i tävlingen som arrangeras av Action Fairs och pågår parallellt med en mässa.

– De hörde av sig till oss och frågade om vi ville vara med, säger Emil Fyhr som tog emot samtalet.

Efter att ha pratat ihop sig med kollegorna Markus Karlsson och Fredrik Carlson bestämdes att de ska jobba fram menyn gemensamt, men att Emil får representera företaget på plats där han ska tillaga en förrätt och en varmrätt.

– Det känns jätteroligt, men man får ta ner sig själv och inte gå och vara nervös, säger han.

Emil vet i förväg att förrätten ska bestå av Skrei och ostron. Varmrätten måste tillagas av ungtupp. Han har också fått en lista på alla tillbehör som samtliga kockar får använda i sin matlagning, utöver det är det inte tillåtet att lägga till något. Det kommer även att vara begränsat med redskap i tillagningsköket.

Syftet med tävlingen är att tillaga en nutida, medveten konferensmåltid. Det innebär att Emil och hans kollegor nu jobbar för fullt med att testa sina idéer där de kan tillvarata och använda råvarorna på ett nytt och kanske också mer effektivt sätt. Det vispas såser och experimenteras med både fiskskinn och ostron, bland annat genom fritering. I nästa vecka räknar killarna med att ha menyn klar och då kommer de också att bjuda in andra kockkollegor för provsmakning och bedömning.

– Vi vill att menyn ska representera oss och det vi gör här och det är bra att få input från andra som inte står här hela dagarna, säger Emil.

Förutom att han inte vet vilken nivå de tävlande rätterna förväntas ligga på känner han att tiden kan bli det stora stressmomentet. Kockarna kommer att få 30 minuter på sig att förbereda alla tillbehör. Därefter bara en timme för tillagning och uppläggning. Men, förstås, hoppas Emil på vinst.

– Annars ska man inte vara där, säger han.

Även Markus och Fredrik kommer att befinna sig på plats för att heja fram sin arbetskamrat.

Blir det ingen vinst hoppas Emil ändå att tävlingen ska ge honom en erfarenhet som kan leda till utveckling.

– Jag vill bli bättre och genom att utmana mig själv kan jag bli en bättre kock, säger han.

Vem som blir Årets Möteskock 2019 avgör en jury bestående av Norbert Lang, Sayan Isaksson och Linnéa Liljedahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!