Vadstena Turism och näringsliv AB utser årligen Årets innovatör som en del av Innovationsveckan. I år fanns fyra nominerade, men styrelsen som också är jury var överens.
– Hela styrelsen var enig om att du skulle få det här priset, säger styrelseordförande Dessie Forsén (S) i samband med prisutdelningen som utifrån de skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten fick hållas utomhus och med få närvarande.
Per Eke-Göransson får årets pris med följande motivering:
"För kreativt nytänkande och utveckling av Sveriges första inomhusanläggning för odling av fisk, abborre och gös."
I det som tidigare varit slaktsvinsstallar på gården finns nu en anläggning med tankar för uppfödning av abborre och gös, från befruktad rom till färdig leverans av filéer.
Han får ta emot diplom, blommor och tårta och värdesätter utmärkelsen.
– Det är häftigt, jättekul. Det bevisar att det är rätt i tiden nu, säger han.
Han berättar att han fått många frågor från lantbrukare som har funderingar på att starta fiskodling.
– Det är något som kommer att öka, säger han.
Vadstena Fisk levererar färska filéer av gös och abborre. Att det är just de sorterna beror på att det finns en efterfrågan hos restauranger i närområdet och i Stockholm. En dag i veckan görs leveranser till restauranger i Stockholm. Sedan en tid tillbaka säljs också fisk direkt till konsument i Saluhallen och via Reko-ring där privatpersoner beställer via Reko på Facebook.