– Jag kom till Vadstena 2009 och jag har aldrig känt mig som en gäst här. Det var en otroligt härlig känsla från första dagen, säger han.
När han kom till Vadstena var det för att gå en kurs på folkhögskolan. I Syrien, där han är född, hade han sedan tidigare utbildat sig till arkitekt.
– Jag växte upp i en by nära Medelhavet och med en stor familj. Familjen betyder väldigt mycket för mig, säger han.
Redan som liten drömde han om att åka till Sverige och Selma Lagerlöf spelade då en viktig roll.
– Jag läste Nils Holgersson när jag var sex år gammal och jag växte upp med den här sagan som pojke. Jag tänkte att när jag blir stor ska jag åka till ett annat ställe långt bort och att det skulle bli Sverige om jag lämnade landet någon gång, säger han.
Han minns tillbaka till tiden då han var liten och hans mamma läste just sagan om pojken som reser genom Sverige sittande på en gås.
– Jag kan se hur hon bläddrade i boken och visade bilder. Jag ville dit och se om det var sanning.
Efter studierna till arkitekt kom han en dag till sina föräldrar och berättade att han skulle åka till Sverige. Hans syskon ville att han skulle stanna kvar.
– Men mamma och pappa sade "vi tror på dig, gör vad du vill", säger han.
Där och då startade resan mot att hitta ett annat hemma, långt från födelselandet.
– Jag bodde i Stockholm några månader, men Stockholm var ingenting. Inte det Sverige jag ville ha.
Det bar iväg till Vadstena för studier på folkhögskolan. Han åkte buss från Stockholm till Vadstena. Väl framme gick han runt och tittade på alla hus och byggnader.
– Jag kände att det här är mitt och från den dagen har det känts som hemma här, säger han.
Han blev snabbt en del av samhället och tycker att han själv fått stöd från andra. Det i sin tur anser han ökar det egna ansvaret.
– Jag har mycket att ge tillbaka och jag vill vara en del av det här samhället. Det är inte själva platsen som gör att Vadstena är bra eller fin. Det är människorna som gör Vadstena vacker och fin, säger han.
När han 2011 startade spelbutik lärde han känna många av kommuninvånarna.
– Spelbutiken var en samlingsplats för Vadstenaborna.
I augusti 2012 kidnappades Bashar Abbouds bror av terrorister i Syrien, en händelse som satt stora spår.
– Självklart har det påverkat mig väldigt mycket och hela familjen. Det var en väldigt svår period för oss och det är det fortfarande, säger han.
Han berättar att brodern fortfarande är försvunnen, men att han känner värme och tacksamhet inför det stöd han fått från personer i Vadstena. Händelsen har format honom som människa.
– Vi lever fortfarande på hoppet, hela familjen, och tror att brodern kommer tillbaka en dag. Hans barn växer och saknar sin pappa. Jag tror på framtiden och hoppas att han kommer tillbaka någon gång, säger han.
Många känner kanske till Bashar Abboud för att man köpt jordgubbar av honom. Det företaget kommer han att driva vidare inte minst för att det är ett sätt att hålla kontakten med kommuninvånare. Nästan direkt han flyttat till Vadstena började han med torghandel.
– Det var ett sätt för mig att lära mig språket och att lära mig kulturen som var ny för mig. Då är bästa sättet att vara nära folk och prata så mycket som möjligt, säger han.
2014 valde han att börja engagera sig politiskt och nu är han vald till kommunfullmäktiges ordförande.
– Att engagera sig politiskt är ett sätt att vara en koppling mellan Vadstenaborna och beslutsfattarna.
Gratulationerna till posten som kf-ordförande har kommit från både den politiska majoriteten och oppositionen.
– Man blir väldigt rörd och glad, säger han.
Bashar Abboud har varit engagerad i politiken de senaste två mandatperioderna, men inte haft några tunga uppdrag förrän nu.
– Jag vet att jag har en utmaning, men jag har lärt mig under mitt liv att gå steg för steg, säger han.
Han vet att stöd finns och går att få från andra politiker och även från kommunens tjänstepersoner.
Från och med november leder Bashar Abboud kommunfullmäktiges sammanträden i Vadstena och han påtalar igen att han tror mycket på samarbete och liknar fullmäktigeledamöterna vid en familj som ska hjälpas åt.
– Det ska vara med respekt. Vi har mycket idéer och mycket olika tankar, men det är tillsammans vi når det bästa. Vi är folkvalda och Vadstenaborna har gett oss förtroendet så vi måste ta det här ansvaret på bästa sätt.