Ronny Lindholm kommer från Skåne där han hade jobb på Malmö högskola och hustrun drev katt- och hundpensionat. Slitet med all den städning pensionatet innebar ledde till att paret bestämde sig för att göra något annat.
Villan på Söderslätt såldes med en miljon i vinst.
– Vi satsade det i ett företag här uppe, säger han.
Till en början gick det bra, men sedan fungerade inte. Företaget fick ekonomiska problem och Ronny försökte under flera år hantera situationen. Ringa runt och förflytta betalningsdatum på fakturor och se till att det fanns lön till personalen. Till slut höll det inte och företaget gick i konkurs 2014.
– När vi gick i konkurs var det nästan som en lättnad.
I företaget hade de då stoppat in miljonen från villaförsäljningen och dessutom lånat pengar.
– När vi gick i konkurs hade vi ett berg av skulder, säger han.
Flera år av anspänning och ekonomiska svårigheter i företaget hade satt sina spår. Ronny kunde inte sova och mådde väldigt dåligt. Ångest och panikattacker gjorde att han i juni 2014 blev sjukskriven och sjukskrivningen varade i nästan två år.
I somras kallades han till ett möte med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan där avsikten som angavs var att man skulle diskutera hur man skulle kunna skapa en handlingsplan för honom.
– Ingen sa att jag inte fick vara fortsatt sjukskriven.
Ronnys läkare bedömde att han behövde vara helt sjukskriven och förlängde sjukskrivningen från 2 augusti fram till och med 30 september. Ronny skickar in sjukintyget till Försäkringskassan.
Den 12 september får han ett brev från Försäkringskassan där det står att de överväger att inte betala ut sjukpenning och den 28 september får han ett beslut om att sjukpenning inte ska betalas ut.
– Då har ju de här två månaderna redan gått. Hade jag fått veta detta tidigare hade jag kunnat anmäla mig till a-kassan, säger han.
Eftersom beskedet kom när det bara var två dagar kvar av sjukskrivningsperioden förlorade han två månaders ersättning. Något som gör den ekonomiska situationen mycket svår.
– Jag har överklagat det beslutet, säger han.
Den som ska överklaga Försäkringskassans beslut måste göra det inom tio dagar.
Första december fick han ett svar angående sin överklagan. I brevet hänvisar Försäkringskassan till att det är många som begär omprövning och att det därför kommer att ta 25 veckor innan de kommer att behandla hans överklagan.
– Man vet inte om man ska skratta eller gråta, säger han.
Nu tar det alltså ett halvår innan han får ett beslut. Och därefter ny möjlighet att överklaga om beslutet inte ändrats.
Det är kämpigt att överklaga. Hustrun är både hjälp och stöd.
– Hade jag varit själv och drabbats av det här vet jag inte om jag hade orkat.
Nu är han inskriven hos Arbetsförmedlingen.
– De har verkligen ansträngt sig för att hitta en lösning och det är jag glad för, säger han.
Man ska försöka hitta en lugn arbetsplats där han jobba två timmar per dag.
– Så länge vi utreder fungera det bra, säger han.
Sen vet han inte vad som kommer att hända. Arbetsförmedlingen bedömer att han kan jobba två timmar per dag medan Försäkringskassans bedömning är att han är frisk.
Han har varit hos en ny läkare för att få ett nytt utlåtande. Det är ett krav för att överhuvudtaget kunna överklaga.
– För varje överklagande man gör måste man komma in med nya bevis.