– Jag tycker att det är kul att odla udda och gammeldags grödor för att se vad man får fram, säger David Appelgren som driver Ombergs ekogård.
Tillsammans med Charlotte Elander och Erik Jacobsson på Kastad gård utanför Vadstena har han startat en av Sveriges första quinoaodlingar.
De senaste åren har quinoa blivit allt mer populär på de svenska matborden, inte minst i sallader. Fröet, som härstammar från Peru, innehåller en hög proteinhalt och föredras ofta av personer som äter en kolhydratsnål kost eller som lider av glutenintolerans.
I takt med quinoans etablering i västvärlden blev David Appelgren allt mer nyfiken på om den sydamerikanska råvaran även skulle gå att odla i Sverige. Men de planerna blev snabbt avvisade.
– Enligt de experter som jag har pratat med går det inte att odla quinoa i Sverige. I Peru växer de på 2 000 till 4 000 meters höjd och är inte anpassade efter vårt klimat.
Men David Appelgren gav sig inte. Efter en del research hittade han en forskare på Köpenhamns universitet som tagit fram en sort som är anpassad för det nordiska klimatet. David kontaktade forskaren och fick därefter köpa några frön, som han och lantbrukarna på Kastad gård sådde våren 2015.
– Då testodlade vi bara i små mängder, vilket gav resultat. Så förra året utökade vi odlingsytan ytterligare. Vi har hållit det här lite hemligt eftersom vi ville vara säkra på att det faktiskt går att odla quinoa i Sverige.
I år räknar de med att fortsätta expandera, från en halv hektar till tre.
– Dessutom är det fler bönder som vill testa, så totalt kommer vi nog att ha en yta på upp emot tio hektar, säger David Appelgren som gärna vill inspirera andra jordbrukare.
– Vi måste tänka mer konkurrenskraftigt och inte bara odla samma saker som alla andra gör. Som företagare måste man vara innovativ.
Quinoan sås under april och börjar ganska snabbt att växa. Först etablerar den sina rötter och efter några veckor börjar de spröda stjälkarna att synas i jorden. Det är viktigt att hela tiden hålla ogräset borta, vilket kan vara svårt när man odlar efter ekologiska principer.
– Men vi har använt oss av en speciell högteknologisk maskin för ekologiska bönder. Den är utrustad med kameror och datorer som känner av var ogräset är och hackar bort det och låter grödan stå kvar, säger David Appelgren.
– I Sverige har vi ett ogräs som heter svinmålla som är nära besläktat med quinoan. De kan lätt korsa sig med varandra om man inte separerar dem.
När guinoan är redo att skördas i september/oktober, är den drygt en meter hög. De små fröerna måste sedan skalas och sköljas innan tillagning.
Målet med odlingen på Kastad gård är att få en färdig produkt som så småningom kan säljas i butik, men som i sin tur även ska gynna de peruanska bönderna.
– En av fördelarna med närodlad quinoa är att man ger lokalbefolkningen i Anderna chansen att på sikt börja äta mer av sin stapelföda igen. Det var en av de vanligaste inslagen på tallriken i Sydamerika tills för några år sedan då hälsointresserade i västvärden och Asien började köpa quinoa. Det har lett till att priserna skjutit i höjden på världsmarknaden och det andiska folket har inte längre råd att köpa sin inhemska mat, säger David Appelgren.
Hur känns det att ha lyckats med vad experterna menade var omöjligt?
– Underbart. Allt går bara man ger sig tusan på det.