Guldspade invigde platsen för nya centralköket i Vadstena

Markarbetet för det nya centralköket i Vadstena är igång sedan en tid tillbaka. Under tisdagen togs även det högtidliga spadtaget. På plats fanns bland annat elever från Katarinaskolan.

Mira Jönsson, Manda Martinsson och Charles Wallstål Falk fick hänga på politiker och tjänstemän när första spadtaget för nya centralköket togs.

Mira Jönsson, Manda Martinsson och Charles Wallstål Falk fick hänga på politiker och tjänstemän när första spadtaget för nya centralköket togs.

Foto: Rita Furbring

Vadstena2024-05-07 16:03

Den nya fristående byggnaden ska uppföras mellan Petrus Magni skola och Katarinaskolan, som en del av skolprojektet i Vadstena. Men här ska inte bara lagas mat utan även finnas matsal med plats för 180 personer.

– Ju fler kockar desto bättre kök, utbrast kommunalråd Peter Karlsson (M) i samband med sitt tal. 

Politiker från flera partier hade kommit till ceremonin, liksom personal från Vadstena kommun och restaurang Culinar. På plats fanns även tre elever från Katarinaskolan, ungdomar som i praktiken kommer att få uppleva både mat och miljö genom den nya anläggningen nästa år.

– Det är kul att få ett nytt kök och matsal att äta i, sade Mira Jönsson.

undefined
Mira Jönsson från Katarinaskolan ser fram emot att få en ny matsal att äta i under nästa år.

Manda Martinsson höll med sin kompis.

– Jag tror att det blir bra, att man kan servera till så många.

Har du någon förhoppning om hur maten ska vara?

– God. 

Vad skulle du vilja äta?

– Tacos. Oxfilé, men det kommer inte hända.

Även Charles Wallstål Falk ser fram emot den nya matsalen. Även han har önskemål på menyn.

– Kött och gärna bearnaisesås.

undefined
Kökschef Malin Olsson tillsammans med några i personalen, från vänster Evelina Lago, Lotta Edvardsson och Gustav Andersson.

Malin Olsson, kökschef på Culinar, berättade att hon jobbat länge inom verksamheten och därmed även följt den långa planeringsprocessen fram till beslut om ett nytt centralkök.

– Det är fantastiskt att det äntligen blir av. Det är gamla lokaler vi är i idag och de är slut.

Hur ser du på elevernas önskemål om rätter på menyn?

– Tyvärr ingen oxfilé, sade Malin och skrattade hjärtligt. Men bearnaisesås får de redan i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!