Gryningspyromanen släpps - gamla minnen väcks till liv

Var det Gryningspyromanen som satte eld på deras uthus? Ja, svarar Per Rydberg och Eva Strömberg. Snart släpps Sveriges värsta mordbrännare fri från fängelset och gamla minnen väcks till liv.

Efter branden. Den gamla stallbyggnaden från 1830-talet fick omfattande skador.

Efter branden. Den gamla stallbyggnaden från 1830-talet fick omfattande skador.

Foto: Christer Elderud

Vadstena2016-03-05 10:30

Per Rydberg och Eva Strömberg bläddrar i pärmen om den gamla stallbyggnaden i anslutning till boningshuset på Skänningegatan i Vadstena.

Här finns ritningar, historiska dokument och fotografier, bland annat från en restaurering med bidrag från Riksantikvarieämbetet.

– Vi är väl lite arbetsskadade, båda är arkitekter och gillar att samla på gamla papper, säger Per lite skämtsamt.

Den 25 augusti 2005 blev den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden även kriminalhistorisk. Tidningsartiklar, löpsedlar och sidor från Nordisk kriminalkrönika vittnar om en händelse som har satt spår i familjen.

– Det var en stor händelse i vårt liv och tog rätt mycket på krafterna, säger Eva.

Hon var den som vaknade först den där natten, klockan kvart i fyra när en granne bultade på dörren.

– När jag tittade ut såg jag först bara rök, sedan lågorna från gaveln. 'Det brinner' skrek jag och jag upplevde att både Per och vår dotter var uppe på bara några sekunder.

Brandmännen jobbade på under natten och morgonen men stallet från 1830-talet, liksom ett grannhus, fick omfattande skador. Det vindstilla vädret var dock gynnsamt och Vadstena undkom en stadsbrand som hade kunnat orsaka ödeläggelse i stor skala.

– Vårt hem klarade sig helt och hållet, men visst blev vi påverkade ändå. I ett års tid vaknade jag vid samma tid på natten och vankade runt i huset av oro, säger Eva.

Polisen rubricerade händelsen som mordbrand och trodde först att det rörde sig om ett ungdomsstreck.

Det förändrades när det visade sig att en fartkamera vid Omberg hade fångat landets mest jagade seriepyroman på bild och att han övernattat hos personer i Vadstena vid tidpunkten för branden.

– Han blev misstänkt, men förundersökningen lades ned i brist på tillräckliga bevis. I min fantasi har jag sett honom smyga in här på tomten och tända eld många gånger, säger Eva.

Tror ni att det var han?

– Ja.

Vad tänkte ni när polisen misstänkte honom?

– Det kändes bra att få veta. Det hade varit värre att gå omkring och tro att det var busungar som gjort det och som skulle komma tillbaka, säger Per.

Våren 2016 släpps den så kallade Gryningspyromanen fri efter ett längre fängelsestraff. Det har väckt oro och rädsla för återfall, men inte hos Vadstenaparet som efter branden delvis rev och byggde upp stallet igen. I dag används det som förvaringsutrymme.

– Det är inte så att vi tror att han ska komma tillbaka hit för att tutta på igen. Så tänker vi inte alls, säger Per.

Med elden som vapen

Gryningspyromanen har kopplats samman med över 100 bränder, men bara dömts för tre: försök till mordbrand vid två tillfällen i Dalarna 2005 samt grov mordbrand i Ystad 2010. Den senaste domen gav honom åtta års fängelse.

Polisen har misstänkt mannen för att ligga bakom uppmärksammade bränder i byggnader med högt kulturvärde, till exempel "Emils snickeboa" och Astrid Lindgrens barndomshem i Småland, Zorns gammelgård i Dalarna och Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad.

Han har själv i vittnens närvaro hävdat att han är skyldig till mer än 200 bränder.

Vare sig polis eller åklagare anser att mannen är pyroman i ordets rättsmedicinska betydelse utan att han startat bränder för att ge uttryck åt sitt hat mot samhället, i synnerhet poliser som han anser sig vara trakasserad av.

Mannen har genomgått två stora rättspsykiatriska undersökningar. Båda gångerna har han bedömts som tillräckligt frisk för fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om