Grace sprider kinesiska tekulturen: "Människolivet är som te"

När Grace Guo Bergman växte upp i ett tedistrikt i Kina visste hon nog inte att hon en dag skulle sprida kunskapen om te till svenskar. Nu bor hon i Vadstena och gör precis det genom teceremonier.

När man tar emot teet uttrycker man tacksamhet genom att kolla varandra i ögonen.

När man tar emot teet uttrycker man tacksamhet genom att kolla varandra i ögonen.

Foto: Sofia Axelsson

Vadstena2024-07-06 12:00

Bordet i vardagsrummet är uppdukat inför ceremonin. På en bricka finns flera teservis i olika material och mönster. I mitten av bordet står små skålar fyllda med svarta, vita och gröna teer. En tekanna står och puttrar ovanför en liten öppen eld.

Grace föddes i ett tedistrikt i södra Shanghai, vilket har bidragit till hennes stora intresse för te – men hon har inte alltid jobbat med det. I Kina har hon spenderat många år på olika campus, både som elev och föreläsare. Året 1990 tog hon examen i poesi på East China Normal University. Hon pluggade vidare till doktorand, vilket öppnade vägen till att bli föreläsare på Tsinghuauniversitetet – en av Kinas mest prestigefulla universitet.

– Jag var väldigt ambitiös. Mitt mål var att bli professor innan jag fyllde 35 år, berättar Grace.

Men så blev det inte riktigt. Under en period jobbade hon som engelskalärare för stora utländska företag och ambassader, som var tvungna att kunna mandarin för att få jobba i Beijing.

– Jag blev nyfiken på hur västerlänningar drev dessa stora världsberömda företag, och jag började intressera mig för ledarskap.

Hon började den nya karriären på General Electric, innan hon fick en tjänst på Ericsson.

– Under den tiden var det mycket som hände i mitt liv. Jag bytte karriär, flyttade och gick igenom en trasslig skilsmässa. Då blev jag plötsligt en ensamstående mamma i Kina.

På Ericsson fick hon mycket stöttning och hjälp från kollegorna. En av dem var Göran, som idag är hennes man.

– Vi är fortfarande väldigt lyckliga tillsammans, säger Grace och håller handen på hjärtat.

undefined
Grace berättar att det är viktigt att skapa rätt atmosfär. Musik, dekorationer och blommor hjälper att avnjuta upplevelsen.
undefined
Nyckeln till bra te är en kombination av rätt klimat och skickligt hantverk: "Det är både naturen och människans kunskap som bidrar".
undefined
Tebrickan på bordet kallas tebåt och är till för att samla upp vattnet under ceremonin.
undefined
Olika tesorter förbereds i teserviser av olika material. För grönt te används porslin, men svart te förbereds i teservis av lera.

År 1999 flyttar lilla familjen från Beijing till en villa i Älvsjö, etablerar sig till det nya livet i Sverige och familjen växer. Så småningom börjar Grace driva ett tehus bakom Sergels torg. Livet rullar på, men 2020 kommer en vändning i samband med pandemin. Självisolering får paret att se livet ur ett annat perspektiv.

– Man började fundera på vad som faktiskt var viktigt. Jag var nästan 60 år, barnen hade växt upp. Jag ville till ett mindre samhälle, där människorna stod närmare varandra. Och så ville jag bo närmare naturen.

En av Graces kompisar hade flyttat till Vadstena. Grace hade aldrig sett staden, så när karantänen var över åkte paret på besök. Det var november, men trots det var Grace helt såld – vattnet och naturen talade till henne.

– Jag tänkte "wow". Om vintern här kan var så vacker, då kan jag inte ens föreställa mig sommaren!

Nu var det två år sedan paret lämnade storstadsmullret bakom sig. Det gula huset vid Lasarettparken är inredd i skandinaviskt stil men är fylld med asiatiska inslag.

Te blev en central del i livet redan 2003, i samband med öppningen av Grace Tea House. Området där Grace kommer ifrån tillverkar en av Kinas främsta tesorter, Longjing-te. Teet framställs av temästare som handplockar och rostar teet med metoder som har gått i arv.

– Tekulturen i Kina är så djup, det är en hel filosofi. Jag har samlat på mig mycket kunskap och är ivrig att sprida det vidare.

Grace börjar förbereda ett grönt te. Inledningsvis värms porslinet upp för att det inte ska kyla ned teet. Hon häller sedan det varma vattnet på tebladen och låter det stå. När teet är upphällt, räcker hon fram brickan som tas emot med båda händerna. Att se varandra i ögonen när man tar emot brickan är ett tecken på tacksamhet.

– Man avnjuter teet inte bara genom smaken. Det är viktigt att betrakta färgen och känna doften.

Ceremonins syfte: harmoni, fridfullhet och skönhet. Under tiden ska man koppla av och lära sig att uppskatta det fina och enkla. Det är viktigt att skapa en atmosfär och rätt stämning. Grace gillar att använda naturliga material och pynta med blommor. Det är tradition att spela musik av stränginstrumentet qin – ett av de äldsta kinesiska instrument som fortfarande spelas.

Utöver tecermonierna håller hon även i kurser där hon lär ut sina kunskaper om hur man steg för steg gör en perfekt kopp te. Trots att stegen kan framstå som enkla, kräver de i själva verket fullt fokus.

– Det finns ingen plats för andra tankar, det blir som meditation.

Olika teer kan bryggas olika många gånger. De första gångerna är det väldigt gott, men sedan försvinner smaken mer.

– I Kina säger vi att människolivet är som te – i början väldigt bra, för att sedan börja blekna. Jag skulle säga att jag är på min fjärde bryggning, snart 60 år, skrattar Grace.

undefined
Viktiga delar av ceremoniet är att avnjuta genom att smaka, lukta och kolla.
undefined
Grace visar en teblad och pekar ut att man kan se knopparna och löven: "Det här är det vackra med te".
undefined
I hemmet finns många asiatika inslag - konstverk, statyer och möbler från bland annat Kina och Vietnam.
Vilket te ska man välja?

På morgonen – svart te. Den mildare tesorten, kan drickas på tom mage. 

Mellan måltider – grönt och vitt. Dock varken precis innan eller efter maten. Innehåller antioxidanter.

Eftermiddag – halvgrönt och svart. Teet hjälper med matsmältningen och kommer till nytta när man har fått i sig några måltider. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!