Gatstenar ifrågasätts i centrum

Hoppigt, skakigt och svårt att ta sig fram. De gatstensbelagda vägarna i Vadstena skapar problem. "Tillgänglighetsfrågan borde vara mer prioriterad", säger kyrkoherde Thorbjörn Ahlund.

Det blir en hoppig färd, tycker rullstolsburna Katarina Hellqvist och diakon Helena Svensson.

Det blir en hoppig färd, tycker rullstolsburna Katarina Hellqvist och diakon Helena Svensson.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2016-10-11 09:48

Vadstena kommun har påbörjat arbetet med att återskapa innerstans historiska miljö genom att ersätta asfalt med gatsten. Kyrkogatan är första steget, och i början av nästa år kommer även Storgatan att bli stenbelagd. Men detta får pastoratet i Vadstena att reagera.

– Flera av våra besökare med rollatorer, permobiler och rullstolar påpekar hur svårt det är att ta sig fram längs såna gator, säger kyrkoherde Thorbjörn Ahlund och nämner Skänningegatan som ett exempel.

– Både kyrkan och församlingshemmet är omgärdat av gatsten. Vadstena har många äldre och därför bör kommunen prioritera tillgängligheten mycket mer.

Varje måndagsförmiddag anordnar kyrkan tillsammans med Vätterngården en så kallad rullstolspromenad, med kaffepaus i församlingshemmet. Men den korta turen blir både skakig och tidskrävande.

– Vi försöker att välja vägar utan gatsten så gott det går och får därför ta omvägar. Men de stenbelagda vägarna går inte att undvika helt. Det vore bra om alla gator hade kalkstensspår att gå på, säger Helena Svensson, diakon.

Blomlådor står i vägen

Thorbjörn Ahlund ifrågasätter kommunens planer på att anlägga fler gatstensbelagda vägar. Han menar att Storgatan redan idag, trots asfaltsbeläggning, är svår att ta sig fram på.

– Visst, det finns kalkstenar på en del platser, men de blir väldigt hala när det är blött och kallt. Dessutom förekommer det att butiker har uteserveringar och blomlådor på de här ytorna och då blir det svårt att komma fram på grund av det.

På samhällsbyggnadskontoret förstår man bekymren och håller med om att gatstenar skapar problem.

– Vi har insett hur viktig tillgängligheten på Storgatan är och därför vill vi vara extra noga när vi gör om den, säger Helene Eriksson, stadsarkitekt.

Planerna är att endast ha gatstenar cirka en meter ifrån husväggarna. Resterande yta av promenadstråket kommer att bestå av stora, släta stenblock.

– Vi undersöker just nu om det går att ha fjärrvärme under dessa för att på så sätt minska halkrisken.

Svåranpassat i innerstan

Dag Samuelsson, utredare på kommunen, håller inte med Torbjörn Ahlund i resonemanget kring tillgängligheten och menar att samhällsbyggnadskontoret aktivt arbetar med sådana frågor.

– Tillgängligheten måste vi alltid ta hänsyn till, både när det gäller detaljplaner, bygglov och utförande.

Han medger dock att innerstan är svår att planera och att det ofta uppstår konflikter när gatorna ska göras om.

– På vissa platser är det fysiskt omöjligt att göra trottoarer. Då får vi kompromissa och hitta en annan lösning. Alla ska kunna ta sig fram överallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!