Det kan bli omval i Vadstena – kommunstyrelsen kan bytas ut

Det kan bli omval i Vadstena. Föreslaget: att återkalla förtroendeuppdrag i 35 instanser. Kommunstyrelsen inkluderad.

Peter Karlsson (M), menar att det är viktigt att hela Vadstenas politik snabbt återspeglar den mandatfördelning som nu råder i kommunfullmäktige sedan styret byttes ut.

Peter Karlsson (M), menar att det är viktigt att hela Vadstenas politik snabbt återspeglar den mandatfördelning som nu råder i kommunfullmäktige sedan styret byttes ut.

Foto: Kajsa Juslin

Vadstena2024-12-18 14:07

Nyheten i korthet

  • Det kan bli omval i Vadstena, där kommunstyrelsen föreslår att förtroendeuppdrag i 35 instanser, inklusive kommunstyrelsen själv, ska återkallas.
  • Omvalet behöver inte att innebära stora personförändringar för alla partier, men fördelningarna kommer att förändras, enligt kommunstyrelsens ordförande Peter Karlsson (M).
  • Ett extra kommunfullmäktigemöte kommer att hållas tidigt i januari, för att snabbt komma igång med eventuellt valarbete.
  • S kan förlora samtliga nämndeuppdrag.
  • K, V, MP och C står kvar i valsamverkan där KD tidigare ingick. De vill inte ha med S.

Under måndagen samlades kommunstyrelsen för ett extra möte, och de beslutade att kalla till ett extra kommunfullmäktigemöte i januari. Kommunstyrelsen föreslår att det då ska ske ett omval. Inte bara av nämnderna, utan av kommunens samtliga förtroendeuppdrag i 35 instanser. Från revisorer i VFAB till Försvarsmaktsråd Östergötland till socialnämnden. Även kommunstyrelsen är inkluderad.

– Nu blir det lite helgarbete för de politiska valberedningarna. Men det innebär inte att det blir stora förändringar för alla partierna, säger Peter Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Peter Karlsson (M), menar att det är viktigt att hela Vadstenas politik snabbt återspeglar den mandatfördelning som nu råder i kommunfullmäktige sedan styret byttes ut.

Om det blir ett omval kommer inte alla personer att bytas ut, men fördelningarna kommer att förändras.

– Sammansättningen som är nu då med M, Oberoende och KD ska ju också speglas i nämnderna och styrelser, säger Karlsson (M).

Innebär det att ni kan få majoritet i kommunstyrelsen i alla fall?

– Nej, det gör det ju inte, svarar Karlsson (M) och förklarar att mandatfördelningen i kommunstyrelsen troligen kommer vara så som den är nu:

Fyra M-ledamöter och en oberoende ledamot i styret, fyra ledamöter valsamverkan mellan Konsensus, C, V och MP, en S-ledamot samt en SD-ledamot. I nämnderna räknar han dock med större förändringar där S kan komma att förlora samtliga mandat.

Karolina Hoff (S) är gruppledare för Socialdemokraterna och ledamot i kommunstyrelsen.

– Jag tänker att jag nog får avvakta några beslut just nu för ingenting har tagits i kommunfullmäktige. Det jag vet är att vi har åtta platser i kommunfullmäktige och att fem stycken har valt att bli vildare. Det är ju så situationen ser ut idag och det är klart att det är allvarsamt. Men jag vet ju mycket lite om vad som kommer hända i kommunfullmäktige.

undefined
Karolina Hoff (S), gruppledare för Socialdemokraterna och ledamot i kommunstyrelsen, vill avvakta kommunfullmäktiges beslut innan hon kommenterar.

Valsamverkan kan gynna små partier genom att de då får en chans att sitta i nämnder, men S står liksom SD utanför detta samarbete. Enligt Bengt-O Petersson (K) har de inte fått frågan om samarbete från S, men de har förklarat sitt ställningstagande.

– Det har ju att göra med den överenskommelse vi gjorde vid ingången av mandatperioden när vi fördelade platserna. Och då tycker vi att det är mer konsekvent att hålla fast vid det. Det var ju också ett löfte, en information, som vi gav till väljarna vid ingången av mandatperioden och då känns det mer ärligt att kunna hålla fast vid den mandatperioden ut, svarar Petersson (K).

Utifrån partiernas storlek skulle en samverkan där även S ingår inte ge fler stolar utan endast att fler partier skulle dela på samma antal uppdrag.

Är det en anledning till att ni inte vill samarbeta med S?

– Nej, det gör det inte. Det blir ju en konsekvens förstås. Men det är inte det som har varit det avgörande, svarar Petersson (K).

undefined
Bengt O Petersson (K) säger att oppositionens valsamverkan står fast, utan att samarbeta med S, för att vara konsekventa.

Är det värt att göra ett omval nu, mitt i mandatperioden?

– Det är ju oerhört viktigt att vi tar de här besluten så fort som möjligt så kommunen får en politisk styrning som inte lever i en ovisshet här. Det är en mängd beslut som ska tas och det är detaljbudgetar som ska tas så fort som möjligt efter årsskiftet, svarar Karlsson (M).

– Jag ser ju bara att det görs en utredning och att vi behöver avvakta kommunfullmäktige och se hur resultatet blir. Ingenting är ju färdigt ännu, svarar Hoff (S).

– Situationen gav ju vid handen att det skulle bli ett omval, svarar Petersson (K).

Detta har hänt

Måndag 11 november: S-ordföranden Anders Hedeborg och Karolina Hoff (vice ordförande i kommunstyrelsen) meddelar att partiet lämnar styret med M.

Någon timme senare går S-politikern Dessie Forsén emot beskedet och röstar för M:s budget. Splittringen är ett faktum.

Tisdag 12 november: Socialdemokraterna Dessie Forsén och Jenny Bytander, ordförande i kommunfullmäktige, berättar att beslutet om skilsmässa togs utan deras vetskap.

Fredag 22 november: Kommunalrådet Peter Karlsson  (M) anklagar Anders Hedeborg för jäv. Han anser att det är dennes egenintresse i kulturföreningar som är orsak till att S vill lämna majoriteten. Hedeborg tillbakavisar.

Måndag 25 november: Dessie Forsén meddelar med fem andra S-politiker att de tänker sitta kvar i majoriteten tillsammans med M - trots partiets beslut. Även KD bjuds in i det nya samarbetet.

Tisdag 26 november: S har medlemsmöte. I flera timmar diskuteras partiets framtid. Mötet enas om att bryta med M.

Onsdag 27 november: Sju S-politiker lämnar partiet och blir vildar. De sitter kvar i fullmäktige och planerar att styra med M och KD.

Kommunfullmäktige klubbar majoritetens budget. 

Måndag 16 december: Extrainsatt kommunstyrelsemöte där det beslutas att kalla till ett extra kommunfullmäktige 7 januari för att där föreslå omval av förtroendeuppdrag i 35 instanser, bland annat nämnder och kommunstyrelse. S kan därmed förlora samtliga nämndeuppdrag.

Tisdag 7 januari: Extrainsatt kommunfullmäktige. Eventuellt omval.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!