Ett gäng slipsar har sytts ihop till en klänning.
Virkade grytlappar på rad bildar en flaggirlang.
Urdruckna läskburkar har antagit formen av ljuslyktor.
Gammalt blir nytt i Återbildningsbutiken, som drivs av Vadstena folkhögskola i Trefaldighetsgården. En dag i veckan håller affären öppet med försäljning av återbrukspyssel samt information om skolans kurser.
– Förhoppningen är att fler kunder ska hitta hit men det är inte målet just nu. Det blir de studerandes mål i höst, säger lärare Helena Eriksson.
Till höstterminen startar nämligen kursen Hållbar utveckling, med FN:s globala hållbarhetsmål som grund. I fokus står praktiskt hantverk, kreativa metoder, ekonomiska modeller, kretslopp och materiallära.
Navet i utbildningen blir butiken, som eleverna ska driva och tillverka varor till. Allt i återvinningens tecken.
– Skräp behöver inte vara skräp. Allt har en till chans, säger lärare Martha Magyar.
Helena Eriksson håller med:
– Vi är för snabba med att kasta. Om man själv inte är intresserad av att göra om sakerna så går det att lämna det till någon som kan.
Hon berättar att materialet kommer från olika håll. En del är skänkt, annat har blivit över genom åren i samband med att skolan ordnat loppis på Folkhögskolans dag.
– Pengarna går till nytt material, som lim och färg. Skulle det bli någon vinst i butiken går det till studiebesök. Allt blir kvar i kursen.
Hon tillägger att elever på folkhögskolans hantverkslinjer också kommer att sälja sina alster i butiken från och med hösten.