Bland fynden från vikingagraven vid Kvarnbacken fanns delar av ett krucifix. Gravinnehållet har nu daterats till 900-talet och det gör graven unik. Den är ett mycket tidigt exempel på kristen tro i Sverige.
Arkeolog Emma Karlsson på länsmuseet i Linköping är på gott humör när hon berättar om analysresultaten av fynden från utgrävningen av vikingagraven vid Kvarnbacken.
-- De typiska kvinnoföremål som fanns i graven visar att det var en kvinna som begravdes där. Där fanns dräktspännen av en kopparlegering, pärlor av karneol, bergskristall, silver och glas samt förgyllda rektangulära hängsmycken.
Dessutom fanns det rester av ett krucifix av ben eller horn.
Eftersom kvinnan bränts, och krucifixet fanns i brandlagret, drar Emma Karlsson slutsatsen att kvinnan kan ha bekänt sig till den kristna tron. Och det är sensationellt, menar hon.
-- Det är en hednisk gravtradition, men krucifixet fanns i graven.
Det är med andra ord ett exempel på en grav från ett tidigt skede av övergångsperioden mellan hedendom och kristen tid.
Benresterna har tidsbestämts med C14-metoden till perioden 890-1020 e Kr, alltså ungefär på 900-talet.
Det var först på 1000-talet som vi kristnades i Sverige. Tidsbestämningen gör att Emma Karlsson bara kan göra en jämförelse, och det är med utgrävningarna i Birka.
På de tidiga krucifixen avbildades inte Kristus som fastspikad, utan i stället fastbunden vid korset.
-- Det finns två utsträckta händer från krucifixet bevarade. På armen till den ena handen kan man se streck, som motsvarar de rep som Kristus var bunden med.
-- Vi kan inte vara till 100 procent säkra på att det är ett krucifix, men allt tyder på det.
Ytterligare belägg för vilken tid det rör sig om finns i form av arabiska silvermynt. De äldsta präglades 627 e Kr medan de yngsta präglades 880 e Kr.
Det fanns även hundtänder och en stor volym djurben i graven. Fler analyser kan ge besked om vad det var för slags djur, kanske häst och får. Det kan också bli en noggrannare tidsbestämning.
-- Det finns en chans att den går att pressa till ett par decennier.
Hela innehållet i graven vid Kvarnbacken påminner om gravar som undersökts i Birka.
Det är sällan som ett så rikligt material hittas, hävdar Emma Karlsson.
Det har varit diskussioner om vem som skulle betala utgrävningarna på ABS Pump Production AB:s mark, men med facit i hand är det svårt att vara kritisk.
-- Målet är att fynden ska ställas ut i Vadstena, nästa sommar eller nästa sommar igen. Materialet kommer att publiceras i bokform.
Dessutom har galgbacken intill vikingagraven enligt Emma Karlsson blivit den bäst undersökta avrättningsplatsen i Sverige. Den enda parallell man har hittat är en avrättningsplats i Lund.
Just nu finns alla fynd på Riksantikvarieämbetet för konservering. Det är Ångströmslaboratoriet i Uppsala som har gjort C14-bestämningen och Kungliga Myntkabinettet har undersökt de arabiska mynten.
ANN-SOFIE ÖMAN