Det var den 10 oktober som Håkan Schüttzén fick oväntat besök hemma i trädgården på Gamla Söder i Vadstena. Vadstenabon har matat fåglar sedan 70-talet, men hittills har besöken framför allt bestått gråsparvar och andra vanligt förekommande småfåglar.
– Jag blev så förvånad. Härfågeln stod en meter från fågelbadet och drog mask. Jag sprang snabbt efter kameran och hann fotografera innan den flög iväg.
Härfågeln var vanlig i sydöstra Sverige under 1800-talet, men försvann under 1900-talet. Orsaken tros vara det förändrade landskapet som ledde till att arten hade svårt att hitta mat. Men härfågeln återkom till Sverige en kort period mellan 1986-1996, då den främst syntes till på Öland och Gotland.
Sedan år 2000 anses dock arten ha försvunnit från Sverige igen. Numera häckar härfågeln främst nere i Europas södra delar.
– Jag vet inte varför den kom hit nu, men jag gissar att det handlar om en så kallad omvänd flyttning. Det är ett navigeringsfel i fågelns hjärna, där söder blir norr och därav bildas en beteendestörning. Men det är bara min egen teori, säger Håkan Schüttzén.