Så tänker silons grannar om framtiden för området

En stor betongklump som mest är i vägen eller ett hotat kulturarv som bör bevaras? Åsikterna går isär om silon i Vadstena. Vi har hört med några av aktörerna i området vad de tycker.

Silon i Vadstena.

Silon i Vadstena.

Foto: Anton Rimstedt

Vadstena2022-07-26 19:30

Kontrasten mellan det vackra och ståtliga slottsområdet och det slitna industriområdet precis intill är å ena sidan slående, å andra sidan finns kulturhistoria också i den betongklump till silobyggnad som omringas av flera industrier och besöksnäringar. 

Den nedlagda silobyggnaden i Vadstena från 1951 är den första glidformsgjutna betongsilon i landet och enligt Kulturarv Östergötland symboliserar silon 1900-talets effektivisering inom jordbruket och utgör ett minnesmärke från då "Vadstena var en viktig uppsamlingsplats för den omgivande agrara näringen".

Efter en utdragen process är det numera Vadstena kommun som äger byggnaden och politikens röster går isär, men hur låter det egentligen bland näringsidkarna på området? Fredriksons vd Kristian Rustan tar silofrågan med ro.

– Jag förutsätter att det fortsatt kommer vara ett industriområde. Vi har hela tiden haft en bra diskussion med kommunen, det är inget konstigt för oss. Vad gäller silon så spelar det egentligen ingen roll för oss vad som händer där, vi har inga bekymmer med den.

– Men får jag komma med ett förslag så skulle det behövas fler parkeringsplatser på området. Det är det ont om, bland annat för våra anställda, fortsätter Kristian Rustan.

Fredriksons vd känner att kommunen, oavsett vad som ska ske, har en respekt för företagets verksamhet.

– På det stora hela får kommunen göra vad de tycker är bra på det området, vi upplever att kommunen förstår att vi är en viktig aktör och stor arbetsgivare i Vadstena.

Nere i hamnen håller båtklubben till. Roland Lundin är vice ordförande.

– Vi ägnar oss främst åt hamnen och kommunen har sagt att vi kan vara kvar i nuläget. Med silon får de göra vad de vill, men det hade varit bra om den fixas till så att den kan användas.

Också Roland Lundin ser gärna att det byggs fler parkeringsplatser på området, kanske där silon står, om den ska rivas.

– Ja, kanske en parkering till Fredriksons. Som det är nu så är det lite träligt med parkering på området.

Generellt efterlyser också båtklubben mer handlingskraft från kommunens sida.

– Det är alltid mycket snack från kommunen, men det händer inte så mycket. Vi vill till exempel ha en riktig serviceanläggning vid hamnen. Det har det pratats om länge, men det händer inget.

Båtklubbens ordförande Roger Åkersten skriver under på sin klubbkollegas inspel, men har också en personlig åsikt.

– Det har inget med båtklubben att göra, men jag ser gärna att man bygger bostäder där silon nu står. Det är ett utmärkt område för det, om man bara snyggar till det lite. Det finns mycket potential där.

Familjen Milton driver Visit Vadstena, klosterhotellet och Slottsgården som ligger precis intill silon. Matilda Milton får uttala sig för ägarfamiljens räkning.

– Vi vill se ett levande område där. Det är ett vackert område som är eftersatt. Det finns mycket man kan göra, i Vadstena har vi gott om kultur av olika slag, man skulle exempelvis kunna be några konstnärer göra något fint på området. Det finns ju så många kreativa människor kopplade hit, något borde man kunna hitta på, säger Matilda Milton och fortsätter:

– Och just silon skulle man kunna göra fin. Jag tycker den ska vara kvar, det finns en själ och en historik i huset, men nu har man inte rört den på 20 år och då blir området som sagt eftersatt.

Vadstena silo

Silon byggdes 1951, ritad av Norrköpings stadsarkitekt Kurt von Schmalensee.

Bygget föregicks av en lång debatt om storleken på silon där man inte ville konkurrera med slottet eller störa stadssiluetten.

I området har säd lagrats under lång tid. Slottet har använts och intill slottet uppfördes senare hamnmagasin i samma syfte.

1906 bildades Östgöta-Lantmännens centralförening. På 30-talet började de bygga silos. Den första uppfördes i Norrköping följt av Linköping, Motala och Vadstena.

Karta: Silon i Vadstena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!