Följ med till renässansslottet

Hur du besökt Vadstena slott på sistone? I sommar visas slottet på nya sätt.

Slottskyrkan höll på att rasa redan när den byggdes. Guiden berättar om valv som fick sättas igen.

Slottskyrkan höll på att rasa redan när den byggdes. Guiden berättar om valv som fick sättas igen.

Foto: Jeppe Gustafsson

VADSTENA2010-06-10 12:39

Försvarsanläggning eller renässanspalats är två alternativ som besökare kan välja på. Antingen tar guiden fasta på det ena eller det andra.

Renässansbesökare visas runt av änkedrottning Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp. I 55 år styrde hon hovets göranden och låtanden och var ofta i Vadstena.

Nu ikläder sig Harriet Ahrén rollen som riksänka och välkomnar besökarna. Vi börjar på tredje våningen.

- Jag fick slottet i gåva när jag gifte mig 1654. Här hade vi mottagningar. Men jag bodde i ett trähus som låg på sjösidan. Slottet var rysligt kallt, säger Hedvig Eleonora.

Hon passar på att mata besökarna från Vadstena folkhögskola med lite slottshistoria, mest om Gustav Vasa och hans familj.

- Johan den tredje var intresserad av arkitektur. Tredje våningen är hans verk liksom kyrkan. Inte förrän 1620 var bygget avslutat, med den sista praktgaveln.

Hedvig Eleonora berättar målande om när den gamle grinige Gustav Vasa gifte sig med den 16-åriga Katarina Stenbock. Vi får följa med in i sängkammaren med dess baldakinsäng.

- Här höll jag audiens, berättar Hedvig Eleonora när vi kommit in i en stor sal med ett praktfullt förgyllt kabinettsskåp. Hon visar en stor målning från hennes giftermål i Storkyrkan i Stockholm.

I lilla rikssalen finns mat från tiden. I kyrkan med 15 meter högt varv bara måste man prova den oerhörda efterklangen.

Berättelsen om den ogifta Vasadottern Cecilia, som nattetid tog emot en karl på rummet, måste naturligtvis berättas. Sedan bär det av ned i dunkla vrår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om